Mineralmangel hos børn og unge

|
Kilde: Kost - adfærd - indlæringsevne af Frede Bräuner (2002)
Dato: Revideret 8. juli 2010 - første publicering 29. September 2005
Mineralmangel

Enkelte af de nævnte symptomer nyder ikke anerkendelse blandt etablerede kosteksperter, ganske enkelt fordi der ikke er forsket tilstrækkeligt i området og derfor ikke findes den nødvendige dokumentation. Flere af de nævnte symptomer bygger på erfaringer og undersøgelser gjort af behandlere verden over.

Om mineralmangel oversigten

De nævnte symptomer kan naturligvis skyldes andre forhold end mineralmangel. I flere tilfælde kan kombinationer af mangler være medvirkende faktorer til de forskellige lidelser. Har et barn en lang række af de nævnte symptomer, er det et fingerpeg om, at noget er galt. Jeg har netop udvalgt symptomerne efter, hvilke man ofte ser blandt børn og unge i vores regi og hos børn og unge generelt.


Calcium

Findes især i mælkeprodukter, hele sesamfrø, tang, brændenælde, mandler, dild, persille, hvidløg, figen, mælkebøtte og tørrede hvide bønner. Calcium opbygger knogler og tænder og har betydning for musklernes funktion, nervecellernes følsomhed og blodets koagulation (størkning).

Mangelsymptomer:

  • knogleskørhed
  • dårlige tænder
  • skøre negle
  • søvnløshed
  • muskelkramper og hjertebanken
  • nedsat mavesyreproduktion, mavesmerter
  • syre-/baseubalance
  • allergier
  • depressioner
  • nervøsitet, nærtagenhed

Magnesium

Findes især i grøntsager, hvedeklid, havregryn, nødder, fisk og kød. Magnesium indgår i muskler, knogler og tænder. Alle celler kræver magnesium for at fungere normalt. Desuden indgår magnesium i mange enzymsammenhænge, ligesom det har betydning for calciumoptagelsen og udnyttelsen. Ifølge hårmineralanalysen er elever med magnesiummangel nærtagende, de reagerer på alt omkring sig, er rastløse og har store koncentrationsproblemer.

Mangelsymptomer:

  • manglende appetit
  • depressioner, søvnløshed
  • PMS (præmenstruelt syndrom) (sammen med mangel på især B6-vitaminet og omega 3 og 6). Giver store humørsvingninger og sortsyn
  • hjertelidelser, hjertebanken
  • nedsat muskelfunktion, muskelkramper og myoser
  • allergier
  • for højt blodtryk
  • rastløshed, hyperaktivitet
  • nervøsitet, nærtagenhed

Jern

Findes især i brød- og kødprodukter, brune bønner, persille, spinat, grønkål, rosenkål og ærter Jern indgår i blodets røde farvestof (hæmoglobin), der fører ilt rundt i kroppen. Jern er nødvendigt for, at de røde blodlegemer udvikles normalt.

Vegetarer og mennesker på specialdiæter lider ofte af jernmangel, og mange unge piger har jernmangel på grund af menstruation.

Mangelsymptomer:

  • bleghed og træthed
  • dårligt immunforsvar, øget infektionsrisiko
  • manglende koncentrationsevne
  • blodmangel, dårlig kondition og svimmelhed

Zink

Findes især i kød, fisk, lever, grøntsager, solsikkefrø og østers. Zink indgår i mere end 200 enzymsammenhænge og er nødvendigt for vækst, sårheling og opbygning af kønshormoner.

Mangelsymptomer:

  • hyppige skinnebenssår og langsom sårheling
  • dårligt immunforsvar
  • dårlig indlæringsevne, til tider ordblindhed
  • hyperaktivitet
  • nedsat smags- og lugtesans
  • hvide pletter på neglene
  • skæl og hudproblemer
  • nedsat vækst
  • fostermisdannelse
  • spiseforstyrrelser, appetitløshed, måske anoreksi og bulimi
  • fødselsdepression
  • dårlig sædkvalitet og nedsat vækst af mandlige kønsorganer
  • forsinket pubertet
  • impotens
  • Sukkersyge
  • Hårtab
  • eksem

Krom

Findes især i torskelever, sild, lammekød, sojamel, sojabønner, brune og hvide bønner, brændenælde, dild, sesamfrø og grøntsager. Krom indgår i omsætningen af glukose.

Mangelsymptomer:

  • lavt blodsukker, hypoglykæmi
  • sukkersyge
  • hjerte- og kredsløbssygdomme
  • tungsind og humørsvingninger

Læs om vitaminmangel hos børn og unge her

Læs om Vitamin- og mineraltilskud til børn og unge her

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen "Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.

Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.