Hvad er lavt blodsukker?

Dato: Revideret 10. juli 2010 - første publicering 29. September 2005

lavt blodsukker

Spiser man ikke mad i en længere periode, er det forståeligt, at blodsukkeret bliver lavt. Men det lyder umiddelbart omvendt og ulogisk at kalde lidelsen for lavt blodsukker, når der netop indtages meget sukker.

For meget sukker giver lavt blodsukker

Her er en simpel forklaring: Sukker optages direkte og hurtigt i blodbanerne i modsætning til langsomme kulhydrater som f.eks. groft brød.

Ved indtagelse af 'langsomme' kulhydrater sker der en naturlig og langsommere forøgelse af sukkerindholdet i blodet og dermed en afbalanceret insulinproduktion. Insulinen har til opgave at lukke døre op ind til cellerne, så sukkeret kan komme ind. Indtager man høje sukkerdoser, sættes en høj insulinproduktion i gang, mange 'døre' lukkes op, store mængder sukker transporteres ind i cellerne, og koncentrationen af sukker i blodet falder hurtigt. Hermed får man lavt blodsukker.


Højt sukkerforbrug giver ond cirkel

For at undgå det store ubehag, som lavt blodsukker medfører (tab af koncentrationsevne, rysten på hænder, irritabilitet osv.), tilføres der atter store mængder sukker, f.eks. via sodavand. Blodsukkeret vil herefter stige voldsomt, hvorefter det hurtigt vil falde igen, og en ond cirkel er i gang.

Et vedvarende højt forbrug af bl.a. sukker kan sandsynligvis få bugspytkirtelen til at gå på konstant overarbejde med en overproduktion af insulin til følge, der bevirker, at personen vil lide af lavt og ustabilt blodsukker døgnet rundt.

Læs om Kroppens egen ”sukker fabrik” her

Læs om højt, lavt og normalt blodsukker her

Læs om Behandling af lavt blodsukker her