Vigtige næringsstoffer – Kostfibre

|
Kilde: Kost - adfærd - indlæringsevne af Frede Bräuner (2002)
Dato: Revideret 8. juli 2010 - første publicering 29. September 2005
Kostfibre

Kostfibrene har en vital betydning for hele fordøjelsesprocessen og dermed for optagelsen af de forskellige næringsstoffer. Kostfibrene binder maden sammen og sørger for, at kroppen får tid til at hive næringsstofferne ud af maden.

Vi oplever, hvordan sukkernarkomaner evigt klager over tynd mave og ildelugtende afføring. Er indholdet af kostfibre lavt, fås ofte en klistret, tung (synkere) eller tynd afføring, hvorimod en fiberrig kost i regelen vil give en sammenhængende og let afføring (flydere).

Kostfibre binder galdesyrerne, så de ikke går tilbage i kroppen og bliver omdannet til kolesterol.

Mangelsymptomer for kostfibre er:

  • Forstoppelse.
  • Diarré.
  • Lavt blodsukker.
  • Uren hud.
  • Sygdomme i tarmen, herunder hæmorider, irritation og cancer.
  • Vitamin- og mineralmangel og symptomer herfra.
  • Hjerte- og kredsløbssygdomme.

Læs om Vigtige næringsstoffer – Fedt her

Læs om Vigtige næringsstoffer - Kulhydrater her 

Læs om Vigtige næringsstoffer – Proteiner her

Læs om Vigtige næringsstoffer – Kostfibre her


Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen "Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.

Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.