Vigtige næringsstoffer – Kostfibre

Dato: Revideret 8. juli 2010 - første publicering 29. September 2005
Vigtige næringsstoffer – Kostfibre

Kostfibrene har en vital betydning for hele fordøjelsesprocessen og dermed for optagelsen af de forskellige næringsstoffer. Kostfibrene binder maden sammen og sørger for, at kroppen får tid til at hive næringsstofferne ud af maden. Hos sukkernarkomanen er der så få kostfibre i kosten, at maden blot ‘løber’ direkte gennem tarmsystemet.

Vi oplever, hvordan sukkernarkomaner evigt klager over tynd mave og ildelugtende afføring. Er indholdet af kostfibre lavt, fås ofte en klistret, tung (synkere) eller tynd afføring, hvorimod en fiberrig kost i regelen vil give en sammenhængende og let afføring (flydere). Kostfibre binder galdesyrerne, så de ikke går tilbage i kroppen og bliver omdannet til kolesterol.

Mangelsymptomer for kostfibre er:

  • Forstoppelse.
  • Diarré.
  • Lavt blodsukker.
  • Uren hud.
  • Sygdomme i tarmen, herunder hæmorider, irritation og cancer.
  • Vitamin- og mineralmangel og symptomer herfra.
  • Hjerte- og kredsløbssygdomme.

Læs om Vigtige næringsstoffer – Fedt her
Læs om Vigtige næringsstoffer - Kulhydrater her 
Læs om Vigtige næringsstoffer – Proteiner her
Læs om Vigtige næringsstoffer – Kostfibre her

Om Frede Bräuner

Frede Bräuner blev uddannet folkeskolelærer 1983 og arbejdede i folkeskolen frem til 1985, hvor han blev ansat i Heltidsundervisningen under Århus Ungdomsskole.

Han har gennem alle årene beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne Siden 1998 har han deltaget i den offentlige debat om emnet gennem radio og tv, avisartikler, foredrag mv.

I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave..

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.
Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.