Gåstol - Aktivering af baby

Dato: Revideret 10. januar 2018 - første publicering 14. oktober 2003
gåstol

En gåstol er et redskab til at aktivere din baby, og kan bruges allerede før dit barn lærer at gå. Dermed kan en gåstol være med til at gøre barnet mere ”mobilt” i en tidlig alder.

En gåstol betragtes af nogle som et legeredskab, men en gåstol er i virkeligheden et redskab, der kan aktivere små børn.

En gåstol kan også være et hjælpemiddel til handicappede børn, da det giver barnet muligheder for at få oplevelser, det ellers ikke ville få.

Men et normalt udviklet barn kan gå, når dets ryg- og benmuskulatur er færdigudviklet, og så har det jo ikke brug for gåstolen.

Hvornår må barnet bruge gåstol?

Barnet skal som minimum kunne sidde selv, før gåstolen tages i brug. De fleste stole er designet til et starttidspunkt, når barnet er mellem 6-9 måneder og et sluttidspunkt ved ca. 12 kg. 


Er en gåstol nødvendig?

En gåstol er ikke nødvendig. Dog er mange forældre glade for gåstolen som et redskab til at aktivere og underholde den lille, indtil han eller hun lærer at gå selv.

Gåstolens negative sider

Ved at sætte et barn i en gåstol, før det kan gå, kan det overbelaste ryg og ben og i værste fald give barnet en fejludvikling. Barnet bliver ikke motiveret for selv at lære at gå og kan udvikle en klumpet gang, fordi det ikke har udviklet musklerne og bevægesansen rigtigt.

I gåstolen er barnet beskyttet af en ring rundt omkring sig, og derfor skal der ikke tænkes så meget over at koordinere og undgå at ramme ind i bordkanter, stole med mere. Dermed bliver orienteringssansen og evnen til at manøvrere ikke trænet på samme måde, som hvis barnet lærte at gå selv.