Hormonknopper hos nyfødte (Talgknopper)

Dato: 14. oktober 2003
hududslæt

Mange spædbørn får små hvidlige knopper, der til dels minder om bumser. Knopperne forsvinder af sig selv, men det kan se voldsomt ud.

Definition og årsager til knopper hos nyfødte

Nyfødte børn har ofte nogle knopper i ansigtet og på overkroppen. De er hvide eller gule i midten og røde udenom og ligner bumser. De kommer ofte i slutningen af den første levemåned og forsvinder ofte i løbet af 2-4 uger.

Knopperne opstår fordi, at barnets hud endnu ikke helt er omstillet til at leve udenfor mors mave, hud og porer arbejder endnu ikke helt effektivt.

Spædbørn har ofte hvide prikker på og omkring næsen, hvilket skyldes en rigelig produktion af talg samt en tilstopning af talgkirtlerne, som forsvinder af sig selv uden behandling. Her ses knopperne som røde og fintprikkede plamager på huden.

Knopperne kan ofte ses i ansigt, nakke og overkrop samt i øverste del af bleområdet. Dette skyldes en tilstopning af svedkirtlerne.


Knopperne kræver ofte ikke behandling

Hos mødre, der ammer, kan knopperne vise sig igen i forbindelse med moderens menstruationscyklus. Knopperne ses sjældent efter 3-månedersalderen, og skal ikke behandles.

Har barnet varmeknopper, forsvinder de ofte, når barnet bliver klædt af, f.eks. kan en uldundertrøje skiftes med en af bomuld.

Hvis varmeknopperne er i bleområdet, kan du lade barnet ligge en gang imellem uden ble, så huden luftes.

Bruger I éngangsble, er den måske lukket for stramt, prøv at lukke den løsere næste gang. Er varmeknopperne meget udtalte, prøv da at bruge stofble kombineret med uldunderbukser i en periode.

Er du i tvivl om dit barns knopper eller hud, kan du kontakte læge eller sundhedsplejerske.