Spædbarnets syn

Dato: 14. oktober 2003
spædbarnets syn

Det spæde barn foretrækker at se på ansigter eller ansigtslignende figurer og gerne i kontrastfyldte farver. Det nyfødte barn skeler ofte, det skyldes at øjnene endnu ikke kan koordinere.

Umiddelbart efter fødslen er barnet meget vågent og opmærksomt i en længere periode, og du har her mulighed for at få øjenkontakt med barnet, endda i længere tid.

Herefter falder barnet ofte i søvn, og der kan gå 1-2 uger, før du har en tilsvarende kontakt med det, så det er en ganske særlig oplevelse denne stund lige efter fødslen. 

Du kan få øjenkontakt med barnet, men da linsens evne til at ændre form endnu ikke er helt udviklet, vil øjenkontakten være vanskelig at holde i længere tid af gangen.

Spædbarnets syn forbedres hurtigt

I løbet af de første uger bliver barnet bedre i stand til at koordinere øjnene, dvs. at øjnene følges ad, så du nu kan holde øjenkontakt i længere tid. Det er også på dette tidspunkt, at barnet genkender dig og smiler!

Det er vigtigt helt fra starten at prøve at fange barnets blik, tale til det og røre ved det. Du kan ikke give dit barn for megen kontakt, men denne skal selvfølgelig være tilpasset barnets behov for ro og søvn.

Det nyfødte barn ser skarpest i en afstand af 20-30 cm. Læg mærke til, at du ofte instinktivt placerer dit ansigt i netop denne afstand, når du taler til barnet. Afstanden svarer også til den mor og barn har, når barnet ammes.

Nyfødtes øjne er kun delvis beskyttet mod lyspåvirkning.

Regnbuehinden har nedsat pigmentindhold og tillader derfor almindeligt og ultraviolet lys at trænge igennem til nethinden, som i denne alder er særlig lysfølsom. Derfor skal barnet ikke udsættes for stærkt lys i starten.

Sørg også her for, at der ikke hænger en generende lampe over puslepladsen, placér den hellere på væggen eller til en af siderne. Vær varsom med sollys og fotografering med blitz.Du må gerne helt fra starten give dit barn noget at kigge på. Placér det i den afstand, barnet ser bedst i og til en af siderne, idet barnet i starten ligger med hovedet på siden. Senere, fra ca. 2 måneder, kan barnet holde hovedet fremad, og du kan anbringe en uro over sengen eller kravlegården.

Opfattelsen af dybde, evnen til at skelne detaljer samt koordinationsevnen, dvs. øjnenes evne til at følges ad, udvikles gradvist i løbet af det første leveår.

Det 1-årige barn ser på 20 meters afstand det samme, som du ser på 50 meters afstand, forudsat at dit syn er normalt.

Efter 3-månedersalderen forventes det, at barnets øjne er koordinerede. Dog kan der stadig ses skelen, når barnet er træt.


Symptomer på et dårligt syn

  • Barnet skeler ofte eller konstant efter 3-månedersalderen.
  • Barnet støder ofte ind i møbler og andre ting, efter det er begyndt at bevæge sig rundt.
  • Kniber øjnene sammen.
  • Gnider sig i øjnene eller er lyssky med tendens til røde øjne.
  • Barnet holder hovedet på skrå, når det skal se på en ting.

Kan du genkende nogle af disse symptomer, bør du kontakte en øjenlæge.