Savl - Når barnet savler meget

Dato: Revideret 18. december 2017 - første publicering 14. oktober 2003
Savl

Fra barnet er 3 måneder, begynder det at savle mere pga. en enzymændring i spyttet. Barnets savlen vil naturligt mindskes omkring 2-års alderen.

Alle babyer savler, men nogle savler mere end andre. Når dit barn er ca. 3 måneder gammelt, danner det mere mundvand og putter ofte fingrene i munden.

Det sker pga. nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder, men barnet vil f.eks. ofte også savle mere når det får tænder.

At putte fingrene i munden er en naturlig del af barnets udvikling, det bruger både smags-, lugte- og følesansen. Barnet vil i denne periode og lang tid frem være meget optaget af, hvad det oplever med munden og skal endelig have lov til det.

Barnets savlen vil naturligt mindskes omkring 2-års alderen, men vær OBS på, at nogle børn savler mere end andre, og det er ikke noget unormalt ved.

Hvad gør man hvis barnet savler meget?

I de perioder hvor barnet savler meget, kan det være en god idé at bruge en savlesmæk.

Til små børn er en blød af frotté det bedste, til større børn er kan det være nødvendigt med en større savlesmæk evt. med en plastikmembran, så tøjet under ikke bliver gennemblødt.

Savler barnet meget, kan det være en god idé at være ekstra opmærksom på mundhygiejne og det kan være nødvendigt at smøre barnet med lidt vandskyende creme eller salve på hagen og/eller rundt om munden.

Barnet bliver også vådt og koldt på brystet, hvilket kan resultere i en forkølelse. En uldundertrøje kan forhindre, at barnet bliver koldt, men ellers kan brug af hagesmæk være nødvendigt i denne periode.

Hvis du synes dit barn savler meget, eller du oplever at dit barn ofte går rundt med åben mund og derfor savler, så kan det være en god idé at bestille tid hos en øre-næse-hals-læge, der kan undersøge dit barn i svælget.