Spædbarnets negle - Klipning og betændelse

Dato: 14. oktober 2003
babynegle

Barnets negle hænger sammen med huden. Neglene klippes for første gang i 2-4 ugers alderen, hvor du bør anvende en særlig børneneglesaks.

Spædbarnets negle hænger sammen med huden

I fostertilværelsen hænger neglene sammen med huden, og det gør de stadig i mindre grad hos mange nyfødte.

Derfor er det ikke nogen god idè at klippe neglene, før du er helt sikker på, at de har sluppet huden. Det sker i løbet af den første levemåned. Du må gerne "pille" den nyfødtes negle med dine egne negle.

Giv ikke barnet "luffer" på, for at forhindre det i at kradse sig. Barnet har brug for at føle med hænderne. Kradsemærkerne er ikke særlig dybe og generer ikke barnet.


Klipning af spædbarnets negle

Efter 2-4 uger kan neglene klippes, brug da helst en børneneglesaks, fordi den er uden skarpe spidser.

Fingerneglene klippes i en bue, mens tåneglene klippes lige over for at undgå nedgroede negle. Det er lettest at klippe neglene, mens barnet sover.

Neglerodsbetændelse hos spædbørn

Neglerodsbetændelse ses ved, at negleroden på én eller flere af barnets fingre bliver rød og hævet, måske er der også lidt gult pus.

Behandling af neglerodsbetændelse

Fingeren eller hele hånden sættes i en kop pisket sæbespånevand. Det gøres lettest, mens barnet ammes eller sover på arm.

Processen gentages et par gange dagligt, indtil betændelsen er væk. Negleroden kan desuden duppes flere gange dagligt med brintoverilte.