Grøntsagsmos

|
Kilde: Grøn Information, www.boernemad.dk
Dato: 21. September 2005
Grøntsagsmos

Grøntsagsmos til småbørn.

Fra 4 måneder

Grøntsagsmos kan gives som den første skemad. De fleste grøntsager kan anvendes. Vent dog med de nitratholdige grøntsager, såsom spinat, rødbede, fennikel og selleri, til barnet er blevet 6 måneder.

Majs, gulerødder, blomkål, broccoli og squash er gode at starte med og efterhånden kan kartoffel tilsættes.

Mosen skal i starten være meget fin i konsistensen - uden klumper.


Fra 6 måneder

Dit barn kan nu også få spinat, rødbede, fennikel og selleri.

Der må nu gerne være mere struktur i mosen og når dit barn har vænnet sig til dette, kan mosen tilsættes kød.

Fra 8 - 10 måneder

Nu må dit barn få alle slags grøntsager. De kogte grøntsager skæres ud i små bidder og rå grøntsager rives eller gives som gnavestykker.

Grøntsager kan også bruges som pålæg på brødet.


Tips

  • Begynd med grøntsager før frugt.
  • Har barnet først vænnet sig til den søde frugtmos , kan det have svært ved at acceptere smagen af grøntsager.
  • Hjemmelavet grøntsagsmos skal tilsættes 1 tsk. fedtstof (smør, margarine eller planteolie) for at måltidet bliver energirigt nok. Vælg fortrinsvis vegetabilske fedtstoffer.
  • Efterhånden kan sovs erstatte mælken og fedtstoffet i mosen.
  • Barnets grøntsager kan koges sammen med resten af familiens grøntsager, men vær opmærksom ikke at salte unødigt.
  • Gem grøntsagsvandet og giv barnet det af kop til måltidet.
  • Frosne grøntsager kan også anvendes.