Cøliaki (gluten allergi)

Forfatter: Redaktionen
Dato: 14. oktober 2003
glutenallergi

Cøliaki også kendt under navnet gluten allergi er en autoimmun sygdom i tyndtarmen. Sygdommen skyldes gluten. Symptomer på gluten allergi er bl.a. diarré og træthed. Man kan ikke behandle cøliaki, men må leve på en glutenfri kost, og det kan godt være en udfordring.

Tyndtarmen er normalt tæt besat med fimrehår, de såkaldte villi. Disse fimrehår mangedobler tyndtarmens opsugende overflade og har således betydning for optagelsen af næringsstoffer. Lider man af cøliaki beskadiges fimrehårene af gluten, der er et protein der findes i rug, hvede, byg og havre. Fimrehårene forsvinder, og slimhinden bliver flad, hvilket medfører dårlig optagelse af næringsstoffer.

Symptomer på gluten allergi/cøliaki

Den nedsatte næringsoptagelse medfører symptomer i form af

  • diarré

  • træthed

  • vægttab

  • blodmangel

  • irritabilitet

  • en følelse af utilstrækkelighed

Sygdomstilbøjeligheden er medfødt og skyldes en genvariation, som findes hos 25 procent af alle mennesker. Symtomerne på cøliaki kan vise sig i alle aldre, men ofte optræder de første tegn, når spædbarnet begynder at få glutenholdig kost.

Læs også: Cøliaki hos børn.


Diagnose af gluten allergi/cøliaki

Diagnosen cøliaki kan kun stilles med sikkerhed ved hjælp af tyndtarmsbiopsi. En biopsi er en lille vævsprøve, i dette tilfælde fra tyndtarmen, der hentes op ved hjælp af en tynd slange. I mikroskopet kan man derefter direkte se, om slimhinden er flad.

Har man derefter mistanke om cøliaki, er det vigtigt, at man bliver undersøgt og får taget en tyndtarmsbiopsi, inden man begynder behandlingen med glutenfri diæt.

Læs også: Cøliaki hos voksne.

Behandling af gluten allergi/cøliaki

Behandlingen består af en livslang glutenfri diæt. I begyndelsen kan det være nødvendigt med ekstra tilskud af vitaminer og salte, ligesom det kan være nødvendigt at undgå mad, der indeholder laktose (mælkesukker).

På den glutenfrie kost normaliseres tarmen, idet tarmtrævlerne kommer igen, og tarmen kan atter optage næring på normal vis. Det er vigtigt at kosten er 100% glutenfri. Alle fødevarer der indeholder blot den mindste smule mel fra kornsorterne rug, hvede, byg og havre, må undgåes: kager, kiks, spaghetti, panerede retter, mange slags slik m.m.

Det er vigtigt for en cøliaker at læse varedeklarationer. Det er lovbefalet at alle levnedsmidler skal være forsynet med varedeklaration. Vær opmærksom på, at produkternes sammensætning kan ændres, så derfor: Læs varedeklarationen hver gang!!


Disse produkter indeholder ikke gluten

En række korn-og melprodukter er naturligt fri for gluten og kan derfor frit spises af cøliakere. Dette gælder:

  • majsmel

  • majsstivelse (maizena)

  • hirse

  • boghvede

  • hørfrø

  • sojamel

Desuden findes der specialprodukter, hvor gluten er fjernet fra ellers glutenholdige råstoffer. I dag kan man i de fleste dagligvare foretninger finde glutenfri mel og brødblandinger, som dog er noget dyere end almindelig mel og brødblandinger. Brødet er det vanskeligste ved diæten, men opfindsomme mennesker har fundet frem til mange opskrifter på glutenfrie brødtyper.

Det kan således godt lade sig gøre at sammensætte en spændende og alsidig glutenfri kost. I hverdagen i hjemmet behøver den glutenfrie ikke at volde de store problemer. Når man er i byen og spise, må man tage sine forholdsregler. Erfaringen viser, at det er en god ide at tale med værten/værtinden i forvejen, så man ikke risikerer at skulle være tilskuer til de andres måltid. De allerfleste vil være åbne og imødekommende overfor problemet.

På ferierejser skal man også sikre sig, at man får den rette kost, og ofte vil det være en god ide selv at medbringe brød.