Gravid og Alkohol

|
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Dato: Revideret 28. november 2017 - første publicering 4. januar 2011
Gravid og Alkohol

Sundhedsstyrelsen anbefaler at gravide kvinder, og kvinder som prøver på at blive gravide undgår at drikke alkohol, da det kan have meget alvorlige konsekvenser for det lille barn, selv ved meget små indtag.

Undgå alkohol under graviditeten

Det ufødte barns organer er meget følsomme over for alkoholens skadelige virkninger.

Væksthæmning, føtalt alkoholsyndrom med ansigtsforandringer, samt misdannelser i de indre organer ses oftere hos børn, der fødes af mødre med stort alkoholforbrug, end hos børn med mødre, der kun har drukket lidt (eller slet ikke) under graviditeten.

Alkohol kan forårsage aborter og hæmmet udvikling

Der er en forhøjet risiko for spontane aborter, moderkageløsning og for tidlig fødsel hos kvinder med højt alkoholforbrug. Der ses oftere også mangler i barnets mentale- og motoriske udvikling hos børn af mødre med et højere alkoholforbrug end Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Allerede ved et alkoholindtag på 1-2 genstande om dagen, kan det give en øget risiko for f.eks. abort.

Læs også: Hæmmet vækst af fosteret.

En enkelt genstand kan vel ikke skade?

Det er omdiskuteret om et lille alkoholforbrug på få genstande om ugen har skadelige effekter, men man kan ikke udelukke, at det bl.a. kan påvirke hjernens udvikling hos det ufødte barn.

Et foster optager alkohol gennem moderkagen og får dermed samme alkoholpromille som sin mor. Den gravides lever nedbryder alkoholen gradvist ved at omdanne stoffet til det ufarlige eddikesyre, hvorimod fosterets lever er umoden, og dermed ikke kan nedbryde alkohol på samme måde.

Barnet har således i et stykke tid efter alkoholindtagelse en større koncentration af alkohol i blodet sammenlignet med moderen og dermed også en længere varighed af stoffet og dets skadelige virkninger. 

Den præcise grænse for, hvornår et alkoholforbrug er skadeligt vides endnu ikke helt præcis. Grænsen er sikkert også forskellig fra kvinde til kvinde. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at den gravide helt undlader at drikke. 

Læs også: Gravide kan godt tåle et enkelt glas.

Artiklen er oprindeligt skrevet af Sanne Bartkowiak, redigeret af læge Zaigham Saghir d. 4.1. 2011, og opdateret af BS.c. Med. Abdulhakim Gülhan d. 28.11. 2017.