Muligt gennembrud i jagten på en behandling for Alzheimers

|
Kilde: University of Cambridge
Dato: Revideret 19. februar 2015 - første publicering 18. februar 2015
alzheimers forskning

Internationalt forsker team har store forhåbninger som er knyttet til et naturligt forekommende molekule.

Muligt gennembrud i jagten på en behandling for Alzheimers.

Forskere mener at have gjort et betydeligt gennembrud i jagten på en medicin til at forebygge Alzheimers, efter opdagelsen af et naturligt forekommende molekyle, som blokerer en af de centrale processer i sygdommens udvikling.  

Et internationalt team af forskere, inklusive eksperter fra University of Cambridge, faldt over molekylet efter en intensiv undersøgelse af den kædereaktion i hjernen, som fører til Alzheimers. 

Opdagelsen af molekyler som yder beskyttelse er yderst vigtig, da det kan give idé om hvilke substanser, som kan isoleres og danne grundlag for en medicinsk behandling.

Molekylet som kaldes Brichos, afbryder den proces, hvor proteiner med funktionssvigt i hjernen former sig som skadelige ansamlinger, som er afgørende for den molekylære kædereaktion, som forskerne mener fører til Alzheimers.

Det virker ved at molekylet fæster sig til kæder af proteiner – kendt som ”amyloid fibrils” – og dermed forhindrer, at de kommer i kontakt med andre proteiner og dermed formerer de skadelige ansamlinger.

Normalt ved udviklingen af Alzheimers igangsætte disse skadelige ansamlinger – kendt som oligometers – som er en kædereaktion, der spreder sig gennem hele hjernen.

Dr Samuel Cohen, research fellow ved St John’s College, Cambridge, og ledende forfatter af undersøgelsen anfører, at en af de kritiske processer i udviklingen af Alzheimers dermed kan stoppes.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Nature Structural & Molecular Biology.

Organisationen Alzheimer’s Society skriver, at disse fund er spændende, og at det giver forskerne en helt ny vinkel til at anskue problemet.