Østrogen et nyt våben mod blærebetændelse i overgangsalderen

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Karolinska Institutet
Dato: 25. juni 2013
Blærebetændelse

Der er godt nyt til kvinder i overgangsalderen, som kæmper med urinvejsinfektioner . Ny svensk forskning har nemlig vist, at østrogen stimulerer produktionen af ??kroppens egen antibiotika og styrker cellerne i urinvejene. Det betyder at tilskud af østrogen kan afværge tilbagevendende blærebetændelse.

Blærebetændelse i overgangsalderen et problem

Urinvejsinfektioner som blærebetændelse  er blandt de mest almindelige sygdomme. Mere end  halvdelen af alle kvinder, vil på et tidspunkt. opleve at få blærebetændelse og hele 25 procent vil opleve at få det flere gange. Kvinder i overgangsalderen har en øget risiko for at få tilbagevendende  urinvejsinfektioner  pga et lavt østrogen niveau.

Læs også: Blærebetændelse hos kvinder - symptomer og behandling

I et nyt studie på Karolinska Intitutet har svenske forskere behandlet kvinder, som ikke længere menstruerer, med østrogen i 14 dage og  har derefter undersøgt celler, som blev udskilt i urinen. De fandt ud af, at østrogenbehandlingen gjorde det svære for bakterier at trænge igennem kroppen eget forsvarsværn

-  I overgangsalderen har kvinder et lavt indhold af østrogen . Ved at behandle kvinder lokalt med østrogen kan vi styrke cellerne i urinvejene og forbedre kroppen eget forsvar mod infektion, det hjælper kvinderne til bedre at kunne bekæmpe infektionerne, forklarer siger Dr. Annelie Brauner ved Institut for Mikrobiologi, Tumor-og cellebiologi, der er ansvarlig for undersøgelsen i en pressemeddelelse  fra Karolinska Institutet.

Læs hele pressemeddelelsen fra Karolinska Instituttet her