Antidepressiv medicin i graviditeten ikke skyld i børn med autisme

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Aarhus Universitet
Dato: 22. november 2013
Antidepressiv medicin i graviditeten ikke skyld i børn med autisme

En stor dansk undersøgelse ved Aarhus Universitet viser, at gravides brug af antidepressiv medicin (SSRI) ikke øger risikoen for at få børn med autisme. Undersøgelsen tilbageviser dermed tidligere studier, der har påvist en sammenhæng.

Flere gravide får antidepressiv medicin

Flere og flere gravide  får antidepressiv medicin og at flere børn blive diagnosticeret med autisme. derfor satte danske forskere sifg for at undersøge om der var en sammenhæng. Resultatet ligger nu klar  man kan ikke påvise en nær sammenhæng mellem brug af antidepressiv medicin - de såkaldte SSRI-præparater - i løbet graviditeten og risikoen for at få et barn med autisme:

- Flere og flere kvinder får antidepressiv medicin, mens de er gravide. Og et stigende antal børn får konstateret autisme. Det har givet anledning til bekymring for en eventuel sammenhæng. Vores undersøgelse kan i modsætning til andre mindre studier ikke påvise, at der er øget risiko for at fået et barn med autisme forbundet med at tage antidepressiv medicin under graviditeten,  siger ph.d. Jakob Christensen, forsker ved Aarhus Universitet og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, som er medforfatter på  undersøgelsen.

Tidligere forskning har vist, at gravide der tager antidepressiv medicin har op til fem gange så stor risiko for at få et barn med autisme.

Læs også: Graviditet og depression


Depression øger risiko for autisme,  ikke medicinen

De danske forskere har kigget på data fra over  600.000 børn født i perioden  1996 til 2006. I første omgang kunne forskerne se at 2 procent af kvinder som fik antidepressiv medicin under graviditeten fik børn med autisme mod 1,5 procent af de kvinder som ikke tog antidepressiv medicin.

Men da forskerne dykkede ned i familierne og kiggede på om forældre og søskende havde en psykiatrisk diagnose, så forsvandt forskellen.

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at der er en forhøjet risiko for blandt andet autisme, hvis forældrene har en psykiatrisk diagnose som depression. Men vi kan ikke påvise, at det yderligere forhøjer risikoen, hvis moderen har fået recept på antidepressiv medicin under graviditeten. siger Jakob Christensen og tilføjer:

 - Ved at analysere data for søskende kan vi se, at risikoen for at få et barn med autisme er stort set den samme uanset, om moderen tager antidepressiv medicin eller ej i løbet af graviditeten,

 Forskerne kan derfor ikke påvise, at medicinen er skyld i autisme hos børn.

Læs også: Autisme - symptomer

Gravide med depression skal altid søge læge

Der har de senere år været stor debat omkring brugen af antidepressiv medicin til gravide kvinder, fordi SSRI medicinen giver en let øget risiko for misdannelser. Lider man af depression og får antidepressiv medicin  og overvejer man at blive gravid, eller er blevet gravid, skal man tale med sin læge om hvad man skal gøre. Man må aldrig stoppe med sin medicinering uden at have aftalt det med sin læge.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i det internationalt anerkendte tidsskrift Clinical Epidemiology.

Læs hele artiklen Antidepressiv medicin øger ikke risiko for autisme på Aarhus Universitets hjemmeside her

Se abstract af forskningen her