Gurkemejepulver kan beskytte mod diabetes

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Dagens Medicin og Diabetes Care
Dato: 23. august 2012
Gurkemejepulver

Mindre studie viser, at kosttilskud med indhold af gurkemeje kan forebygge diabetes type 2, hos personer med høj risiko for at udvikle sygdommen. Det fremgår af et studie offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care.

Ved ikke hvorfor gurkemeje virker mod diabetes

Krydderiet gurkemeje indeholder Curcumin, som bruges i natur medicin for sine betændelseshæmmende egenskaber. Hvorfor curcumin kan have en forebyggende effekt mod diabetes, ved forskerne endnu ikke. Man formoder, at det muligvis er den betændelseshæmmende  effekt, som beskytter de insulin-producerende betaceller mod beskadigelse.


19 placebopatienter fik diabetes – ingen i gurkemeje-gruppen

I studiet modtog 240 personer med forstadie til diabetes 250 mg placebo eller gurkemeje-tabletter seks gange dagligt i 9 måneder. Efter 9 måneder havde 19 af de 116 deltagere i placebogruppen udviklet diabetes, mens ingen af de 119 forsøgspersoner i gurkemejegruppen havde udviklet sygdommen.

Gurkemeje er ikke et vidundermiddel

Selvom forsøget viser så gode og tydelige resultater opfordrer forfatterne i undersøgelsen  til, at man ikke begynder at selvmedicinere sig med gurkemeje.

Studiet er alt for lille og alt for kort til at vurdere på langtidseffekterne af at indtag curcumin-tilskud.
Hvis man er er i risiko for at udvikle type 2 diabetes er en sund og varieret kost og motion fortsat det bedste frebyggende middel
 

Læs abstract på diabetes Care her