Fedmebehandling virker dårligt

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Politiken
Dato: 10. maj 2012
Fedmebehandling virker dårligt

Selv om svært overvægtige forsøger at ændre livsstil, tager de som regel de tabte kilo på igen, konkluderer nyt dansk studie. Dansk Sundhedsinstitut konkluderer i et nyt studie af, hvor meget overvægtige taber sig, når de indgår i forsøg, hvor de skal spise sundere og motionere mere, at deltagerne taber ganske få kilo, og efter nogle år tager de vægten på igen, det skriver politiken.dk

Fedmeoperationer kan være eneste løsning

Forskerne har gennemtrawlet de seneste ti års videnskabelige litteratur om, hvor godt tiltag virker, der retter sig mod overvægtiges livsstil.

- Det er nedslående, men vi må sætte forventningerne ned til, hvor langt vi kan nå med forebyggelse og interventioner mod svært overvægtiges livsstil. Undersøgelsen viser, at effekten er begrænset. De overvægtige er dårligt stillet. Interventioner mod livsstil kan ikke dække det behov for hjælp, som fedmeoperationerne tidligere dækkede, siger direktør Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut, der har lavet undersøgelsen for Danske Regioner til Politiken.dk.


Behandling af fedme skal ske på flere planer

Jes Søgaard understreger, at der i den videnskabelige litteratur også er enkelte lyspunkter, som regionerne bør lade sig inspirere af, når de skal udvikle tilbud som erstatning for operationerne.

Det klart bedste resultat opnås, når tiltagene både retter sig mod kost, motion og mod den forståelse, den tykke har af sig selv. Motivation er afgørende.

Fedme koster samfundet mange penge

I Danmark lider 600.000 voksne af fedme. Kampen mod kiloene koster ifølge undersøgelsen hvert år sundhedsvæsnet milliarder af kroner. Samtidig bliver mange svært overvægtige så syge, at de ikke kan arbejde. Det beløber sig til yderligere milliarder i tabt arbejdsudbud.

Læs hele artiklen på Politiken.dk her.