Demens er en global tidsinstillet bombe

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: The Telegraph
Dato: 9. marts 2012

Demens er en global tidsinstillet bombe

Demens bør have samme sundhedsmæssige topprioritet som kræft og lungesygdomme, mener en førende ekspert, som mener, at demens er en global tidsindstillet bombe. På nuværende tidspunkt lider omkring 36 millioner menesker af demens på verdensplan og antallet vil være fordoblet i 2020.

Professor Peter Piot, tidligere under-generalsekretær i FN, sammenligner demens med AIDS epidemien, ikke mindst fordi et nyt menneske bliver diagnosticeret med demes hver 7. sekund.

WHO skal prioritere demens

Peter Piot opfordrer  WHO til at tilføje demens til listen over sygdomme som har top prioritet, for at støtte forskning og behandling af den frygtede sygdom over hele kloden

- Det giver ikke flere år at leve i, men giver liv til de år man har tilbage, sagde Professor Peter Piot til BBC Channel4 Radio

På trods af sit ønske om at man skal  diagnostisere tidligere i sygdomsforløbet, anerkender proffesoren at det ikke altid er etisk forsvarligt at diagnostisere sygdommen i de dele af verden, hvor man endnu ikke kan tilbyde nogen former for behandling. 

Læs mere om demens her


Højere levealder øger antallet af demente

Han fortalte i radioprogrammet, at man i udviklingslandene i Asien og Latinamerika ser den største stigning i antallet af diagnose. Det skyldes i følge Peter Piot, at de bedre levevilkår og et forbedret sundhedsvæsen får befolkningen til at leve længere.

- Befolkningen i de nye voksende økonomier i Asien og Latinamerika lever længere og antallet af demente vokser mest der.
- Jeg har de sidste 30 år arbejdet med AIDS,  som for flere årtier siden var en bombe under  den globale sundhed og som i dags tadig er et stort problem. Når det kommer til demens, så taler tallene for sig selv. 36 millioner mennesker er diagnosticeret med demens og hver 7. sekund kommer der et nyt tilfælde til. Vi forventer at antallet af demente er fordoblet i 2020. Demens påvirker ikke kun patienten, men også famillie, pårørende og samfundet.

Læs også: Fedme hos midaldrende øger risikoen for demens

Opgør med myterne

Han understregede at man skal gøre op med myten om at demens er en uundgåelig del af at blive gammel og at en tidlig diagnose giver de berørte mulighed for at sikre sig juridisk, økonomisk og behandlingsmæssigt.

WHO’s liste over sygdomme, som har topprioritet består i dag af kræft, lungesygdomme, diabetes og hjertekar sygdomme.

Læs hele artiklen på the Telegraph her