Aspirin kan nedsætte risikoen for kræft i æggestokkene

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Dato: 4. oktober 2012

kræft i æggestokkene

Kvinder som regelmæssigt bruger aspirin har mindre risiko for at få kræft i æggestokkene. Det er resultatet af en ny undersøgelse lavet af bl.a. forskere fra Kræftens Bekæmpelse, som netop er offentliggjort i det internationale tidsskrift Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, det skriver kræftens Bekæmpelse.

Undersøgelsen viser også, at en række andre smertestillende præparater, f.eks. paracetamol ikke ser ud til at mindske risikoen for kræft i æggestokkene. Aspirin er i Danmark også kendt som Acetylsalicylsyre.

Aspirin to gange om ugen

Resultaterne viser, at kvinder, der tager aspirin regelmæssigt, dvs. mindst 2 gange om ugen i mindst 1 måned, har mindre risiko for kræft i æggestokkene end kvinder uden et regelmæssigt forbrug. Regelmæssig brug af anden smertestillende medicin, f.såsom ibuprofen eller paracetamol, nedsatte ikke risikoen for æggestokkræft.

Læs også: Æggestokkræft - Årsag, symptomer, behandling.


Mere forskning nødvendig

Men Aspirin er har også en række bivirkninger, derfor siger  professor Susanne Krüger Kjær fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som har stået bag forskningsprojektet, at der skal mere forskning til før man kan komme ud med direkte anbefalinger

- Selvom vores resultater viser, at aspirin kan mindske risikoen for kræft i æggestokkene, skal resultatet vejes op mod de skader og bivirkninger, som kan følge med brugen smertestillende medicin, f.eks. risiko for blødning og mavesår.  Derfor vil jeg også anbefale, at vores resultater følges op med en større undersøgelse, hvor vi undersøger mere præcist, hvor store doser samt hvor længe og hvor tit den smertestillende medicin skal indtages for, at den beskytter mod æggestokkræft og samtidig skader mindst muligt, siger professor Susanne Krüger Kjær til Kræftens Bekæmpelse

Æggestokkræft dræber

Kræft i æggestokkene har en høj dødelighed. Sygdommen er stort set symptomfri og derfor opdages den ofte først, når den er meget fremskreden og svær at behandle. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvilke faktorer, der er afgørende for at forhindre sygdommen, så man kan blive  bedre til at forebygge æggestokkræft.