Antioxidanter kan slå dig ihjel

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Videnskab.dk
Dato: 22. marts 2012
Antioxidanter kan slå dig ihjel

Et nyt dansk studie viser, at antioxidanter i form af A-vitamin, E – Vitamin og Betacarotene øger dødeligheden hos mennesker, som spiser denne type kosttilskud. Forskerne opfordrer til ændrede regler for kosttilskud, men fødevarestyrelsen vil først have egne eksperter til at vurdere undersøgelsen, det skriver Videnskab.dk

Antioxidanter, kosttilskud, vitaminpiller. Kært barn har mange navne, og en del af os danskere snupper gladelig én eller flere sådanne piller hver eneste dag med en forventning om, at de styrker vores helbred.

Læs også: Vitalrådet kritiserer undersøgelsen og kalder det for talmagi

Antioxidanter øger dødeligheden

Men nu viser et nyt dansk studie af samtlige forsøg udført i verden, at antioxidanter i form af vitamin A, E og betacarotene tværtimod er farlige for os. Disse antioxidanter øger dødeligheden, det vil sige, at risikoen for pludselig at dø er højere for personer, der spiser netop denne type kosttilskud, end dem, der ikke gør.

- Vores nye studier viser, at disse tre antioxidanter øger dødeligheden med ca. fire procent. Det er altså farligt at tage sådanne piller, og vi vil gerne fraråde folk, der er raske og som får en alsidig kost at spise dem,«siger overlæge, dr. med. Christian Gluud til Videnskab.dk. Christian Gluud er leder af forskningscentret Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet og primus motor i projektet.

Læs også: Antioxidanter halverer skaden ved hjerneblødning


Fødevarestyrelsen ønsker ekspertvurdering

Fødevarestyrelsen har ansvaret for kosttilskud i Danmark, og de ønske ikke på nuværende tidspunkt at ændre reglerne, men henviser til de fælles Europæiske grænseværdier for de enkelte vitaminer, mineraler .

Hvis Fødevarestyrrelsen skal ændre på reglerne bliver det først efter en anbefaling fra eksperterne fra DTU Fødevareinstituttet.
Afdelingschef for ernæringsafdelingen på DTU Food Gitte Gross siger til Videnskab.dk at undersøgelsen om antioxidanter bekræfter tidligere undersøgelser, og at man bør overveje om Vitamin A, E og Betacaroten skal sælges som et lægemiddel i stedet for et kosttilskud

Læs mere om vitaminer og mineraler her

Resultaterne er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Cochrane Library.

Læs hele artiklen på Videnskab dk her