Alkohol frigiver vanedannende endorfiner

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: American Association for the Advancement of Science
Dato: 12. januar 2012
Alkohol frigiver vanedannende endorfiner

De fleste oplever, at de, når de er til fest og drikker alkohol, umiddelbart bliver festligere og gladere. Det er ikke så mærkeligt, en ny undersøgelse viser nemlig, at alkohol udløser endorfiner – et stof, som også frigives i kroppen, når vi motionerer eller ler. Endorfiner er stærkt vanedannende.

Nye behandlingsmuligheder for  alkoholikere

Forskerne fra University of California San Francisco, har via scanninger af hjernen for første gang kunne se alkoholen direkte effekt på hjernen. De kan derfor nu bevise teorien om at alkohol udløser frigivelse af endorfiner og dermed skabe vanedannelse.
Opdagelsen af de særlige områder af hjernen, hvor endorfin frigivelsen finder sted, vil kunne hjælpe til med at udvikle nye behandlinger af alkoholisme.
Dr. Jennifer Mitchell fra University of California San Francisco, der har ledet undersøgelsen, siger:

 - Dette er noget, vi har spekuleret på, i over 30 år, Vi har påvist det i dyreforsøg, men har ikke observeret denne effekt hos mennesker før nu. Dette er det første direkte bevise på, hvordan alkohol får folk til at føle sig godt tilpas.

Læs også: Alkohol giver kræft


Endorfiner er kroppens naturlige morfin

Endorfiner, som kroppen naturligt frigiver i kroppen, når vi træner hårdt, arbejder hårdt, har succes, er forelskede, har sex eller ler, er stærkt vanedannende. Endorfiner er smertestillende, men giver også en følelse af lykke og energi. Endorfiner har en morfinlignende virkning, men er kraftigere  og meget  vanedannede. 

Læs også: Endorfiner, Motion er din humørmedicin

Læs abstract på American Association for the Advancement of Science