Madbakterie kan koste ældre livet

Kilde: Fødevarestyrelsen
Dato: 15. September 2011
Madbakterie kan koste ældre livet

Hvert år bliver op mod 60 forbrugere syge af madbakterien listeria. De fleste af dem er ældre, der risikerer at blive alvorligt syge. I værste fald er det livstruende og en ud af fire risikerer at dø. Derfor minder Fødevare-styrelsen om tre enkle køkkenråd, som de ældre eller deres pårørende bør følge:

Køkkenråd – sådan undgår du listeria

Hvad står der på pakken?

”Sidste anvendelsesdato” bruges på meget let fordærvelige madvarer, som kan blive sundhedsskadelige efter denne dato.

”Mindst holdbar til” er udtryk for, at madvaren indtil denne dato har den rette kvalitet, men vil stadig kunne spises umiddelbart efter denne dato.

  • Smid mad ud, der har overskredet ”Sidste anvendelsesdato”.
  • Hold temperaturen i køleskabet på højst 5°C.
  • Husk at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed.

 - Det er meget vigtigt at tage et tjek af køleskabet og få sorteret ud i de madvarer, hvor datoen for ’sidste anvendelse’ er overskredet og desuden holde øje med holdbarheden efter åbning. Sørg også for, at køleskabet er tilstrækkelig koldt, dvs. maksimalt fem grader. I forhold til listeria skal man især være opmærksom på kødpålæg, koldrøget fisk og bløde oste”, siger specialkonsulent Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

Film og annoncer med råd om madhygiejne

Fødevarestyrelsen præsenterer de tre køkkenråd til ældre med to kortfilm med kampagnetitlen ”Prøver du at tage livet af mig Jytte?” i DR´s OBS-udsendelser og på ældresagens hjemmeside.

Få flere svar om madbakterier og fødevaresikkerhed og se de to film på Fødevarestyrelsen.dk