Fedme hos midaldrende øger risikoen for demens

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: The Guardian
Dato: 4. maj 2011

Fedme hos midaldrende øger risikoen for demens

Er du overvægtig som midaldrende er der næsten fire gange så stor risiko for at udvikle demens sygdomme som f.eks, Alzheimers sygdom, end hvis du er normal vægtig. Det viser et nyt studie, som netop er blevet offentliggjort.

I undersøgelsen, som blev offentliggjort i tidsskriftet Neurology, har man undersøgt data fra mere end 8.500 personer over 65 år. Ud af det samlede antal personer, var 350 blevet diagnosticeret med Alzheimers eller vaskulær demens (demens, som skyldes forstyrret blodtilførsel til hjernen) og yderligere 114 personer havde mulig demens.

Vægt og demens hænger sammen

Forskerne anvendte registre over deltagernes højde og vægt i årtierne før og konstaterede, at de, der havde været overvægtige (klassificeret som dem med BMI 25-30), da de var midaldrende, havde 1,8 gange (80%) højere risiko for at blive diagnosticeret med demens senere i livet. Men for fede mennesker (klassificeret som dem med BMI 30 eller derover), er risikoen eksploderet. Mennesker som var fede midt i livet havde en næsten fire gange (300%) højere risiko for demens.

- I øjeblikket er 1.6 milliarder voksne overvægtige eller fede i hele verden og over 50 procent  af voksne i USA og Europa passer ind i denne kategori, siger Weili Xu for Karolinska Institutet i Stockholm, der ledede forskningen.

- Vores resultater af denne undersøgelse  bidrager til det voksende antal beviser for, at man  kan  reducere risiko for demens,  ved at holde sin vægt, eller ved at tabe sig


Flere ældre med demens i fremtiden

I Danmark lever der 70 - 80.000 mennesker med en demens sygdom, heraf har ca. 40.000 Alzheimers sygdom. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 178.000

- Selv om effekten af  overvægt på demens ikke er lige så høj som for fedme, så  vil  den øgede risiko for demens allerede, når man er overvægtig som midaldrende, have konsekvenser  for folkesundheden og klinisk praksis alene på grund af den høje forekomst af overvægtige voksne over hele verden," siger Xu.

Læs Artiklen i The Guardian her