Candida-test

Dato: 14. oktober 2003
Candida-test

Find din candida behandler i dit lokalområde. Søg efter candida. Få mere viden om candida. Hvordan behandles mod candida. Beskrivelse og informationer om candida-test.

Hvordan bliver man undersøgt for overvækst af Candida?

Der findes efterhånden en del forskellige metoder til at undersøge for overvækst af Candida i mave-tarmsystemet eller andre steder i eller på kroppen. Desværre er ingen af metoderne 100% pålidelige i sig selv.

Diagnosen overvækst af Candida skal altid stilles udfra resultatet af en prøve samt evaluering af aktuelle symptomer og en sygdomshistorie, og diagnosen skal selvfølgelig stilles af en behandler med et omfattende kendskab til Candida. Det er ret vigtigt at behandleren også har et bredt kendskab til andre mave-tarmproblemer, da der findes andre mikroorganismer, især bakterier, som f.eks. Enterobacter, der kan forårsage de samme symptomer som Candida, men der kræver en helt anden behandling. I nogle tilfælde vil en Candidakur faktisk fremme væksten af de bakterier, der kan give de samme symptomer. Men mere om det senere.  Testmetoder

De nedenfornævnte testmetoder er ikke sat i rækkefølge i forhold til pålidelighed, effektivitet, eller lignende. Det er op til dig selv at vælge den testmetode, der passer dig bedst, mht. hvilke behandlere der er i dit område, hvad du vil betale, osv.   


Iris analyse

Diverse helbredsproblemer kan ofte aflæses i øjnene, da iris udseende - farve, form, o.l. - ændrer sig ved sygdomstilstande, mangel på næringsstoffer, og belastninger af forskellige organer og systemer. Ved en del sygdomstilstande, får iris et helt specielt udseende, og en diagnose kan så stilles ud fra dette. Det er dog ikke helt så enkelt med irisanalyse og Candida; iris får ikke et specifikt udseende ved Candida overvækst eller infektion. Til gengæld vil de organ- og systembelastninger, der opstår ved Candida overvækst, eller overvækst af andre patogene mikroorganismer, være helt tydelige. Belastning af leveren, svækket immunforsvar, og irritation af tyktarmen - tre problemer der alle opstår ved overvækst af Candida - kan f.eks. ses helt klart i iris. Så man kan godt sige, at irisanalyse er en indirekte måde at diagnosticere Candida på. Men en irisanalyse hos en kompetent behandler, der også tager højde for aktuelle symptomer og ens sygdomshistorie, er en meget sikker måde at fastslå om der er tale om Candida overvækst eller ej.
   Vega test

En Vegatest for Candida er næsten ufejlbarlig. Men man skal være opmærksom på, at der blandt alternative behandlere har været en tendens til at kun at diagnosticere Candida, uden at tage højde for eventuel samtidig overvækst af andre patogene mikroorganismer. Hovedsageligt fordi ikke alle behandlere der bruger Vegatestning, er i stand til at undersøge for nogle af de andre sygdomstilstande, der kan give de samme symptomer som Candidaovervækst. Det er f.eks. overvækst af patogene bakterier helt op i tyndtarmen eller begyndende kronisk tarmbetændelse.   


Blodprøve

Ved blodprøver for Candida, undersøger man enten for antistoffer rettet imod Candida eller Candida immunkomplekser, der er en kombination af antigener, f.eks. fragmenter af døde Candidaceller der er nået ud i blodet, og diverse antistoffer rettet specifikt imod disse. Finder man Candida immunkomplekser i en blodprøve, er der ingen tvivl, om at der er tale om en overvækst af Candida. Man kan også undersøge om der findes Candida antistoffer blandt immunglobinerne A, G, og M. Immunglobulin A (IgA) udskilles i slimhinderne, så hvis man finder IgA rettet mod Candida, så er det tegn på en slimhindeinfektion, f.eks. i munden eller i tarmene. Immunglobulin M (IgM) produceres under aktive infektioner, så fundet af IgM rettet imod Candida er et klart tegn på overvækst eller infektion. Ved længerevarende infektioner, vil kroppen også begynde at producere immunglobulin G (IgG) rettet imod Candida. I modsætning til IgM, bliver kroppen ved med at producere IgG selv efter infektionen er ophørt. Så fundet af IgG rettet imod Candida er tegn på tidligere infektion med eller overvækst af Candida; sammen med IgM er det tegn på en længerevarende infektion eller overvækst i mavetarmsystemet.

Man skal dog være opmærksom på, at man godt kan lide af Candida overvækst selvom om en blodprøve er negativ - uanset om der undersøges for IgA, IgG, IgM, eller immunkomplekser. Blodprøver måler jo immunforsvarets produktion af immunglobuliner rettet imod Candida, men hos folk med et meget svækket immunforsvar, f.eks. folk med AIDS, cancer, eller voldsomme allergier og intolerancer, kan denne produktion være meget lav eller helt holdt op.

Great Smokies Diagnostic Laboratory, MetaMetrix, og Antibody Assay Laboratories i USA er p.t. de førende når det kommer til blodprøver for Candida, og de arbejder alle sammen med danske læger. Ønsker man yderligere information om deres prøver eller en liste over deres danske samarbejdspartnere, kan man gå ind på deres websites.

 • Great Smokies Diagnostic Laboratory
   
 • MetaMetrix
   
 • Antibody Assay Laboratories    


  Afføringsprøve

  Selv om man kan finde Candida i raske personers afføring, skal man ikke kimse af afføringsprøvers værdi i diagnosticeringen af Candida overvækst. En omfattende afføringsprøve der undersøges for mikroorganismer, både gode og ondartede, samt fordøjelses- og stofskifteforhold i tarmene, er sammen med evaluering af symptomer og ens sygdomshistorie, en meget sikker undersøgelsesmetode. En omfattende afføringsprøve har også den fordel, at man samtidig får fastslået en masse andre ting, såsom om der er nok Acidophilus- og Bifidobakterier, om der er andre ubudne gæster tilstede, om der er mangel på fordøjelsesenzymer o.l.

  P.t. er Great Smokies Diagnostic Laboratory i USA de bedste, når det kommer til omfattende undersøgelser af afføringsprøver. Den normale prøve kaldes for "Comprehensive Digestive Analysis" (CDSA), der så kan udbygges med moduler for f.eks. tilstedeværelsen af parasitter. Der er et par danske læger, der benytter sig af deres undersøgelser. Hvis man ønsker en liste over de danske læger der bruger Great Smokies Diagnostic Laboratory, kan man sende en e-mail med forespørgslen til cs@gsdl.com eller udfylde en formular i sektionen "Contact Us" på deres hjemmeside http://www.gsdl.com/. Rent teoretisk burde man også kunne få Statens Serum Institut til at undersøge en afføringsprøve for Candida og bakterier, såsom Klebsiella, Citrobacter, og Proteus.   


  Urinprøve

  Noget helt nyt er at undersøge urinen, for de affaldsstoffer der kan relateres til Candida overvækst. En del af symptomerne ved Candida overvækst forårsages nemlig af de toksiner Candida danner i tarmene, der så optages og irriterer forskellige væv, organer, og systemer, inden de udskilles med urinen; nogle af dem nedbrydes først. Det er stoffer, såsom tartarat, arabinol, ß-ketoglutarat, og citramalat.

  MetaMetrix Laboratories i USA er p.t. de førende når det kommer til urinprøver for overvækst af Candida og andre patogene mikroorganismer. MetaMetrix arbejder sammen med et par danske læger og man kan få en komplet fortegnelse over de danske læger, der benytter sig af deres prøver, ved at kontakte MetaMetrix gennem deres website http://www.metametrix.com/.   


  Andre ubudne gæster

  Når der er overvækst af Candida i mave-tarmsystemet, er der ofte også andre uønskede mikroorganismer tilstede. De betingelser der fremmer væksten af Candida, er nemlig også perfekte for en del parasitter og patogene bakterier. Og nogle gange kan en typepatogen mikroorganisme svække mave-tarmsystemet så meget, at andre også er i stand til at få et fodfæste og formere sig. Så har man fået diagnosen Candida, skal man være opmærksom på, at der også kan være tale om samtidig overvækst af patogene bakterier eller parasitter, såsom Giardia, amøber, Cryptosporidium, Klebsiella, Citrobacter, Proteus, og Clostridier. I nogle tilfælde vil en normal Candida kur også virke på sådanne ubudne gæster, men ikke altid. Så hvis man har fået diagnosen Candida overvækst og behandlingen ikke hjælper, kan der være tale om den samtidige tilstedeværelse af andre ubudne gæster, der ikke påvirkes af behandlingen eller, i værste fald, at en Candida kur ligefrem har fremmet deres vækst.
     


  Bakteriel overvækst i tyndtarmen og mavesækken

  Der forekommer et stigende antal tilfælde af patienter med overvækst at patogene bakterier helt op i tyndtarmen eller endda mavesækken og svælget. Symptomerne er ofte identiske med dem man ser ved Candida overvækst, men behandlingen er noget anderledes. Det er nemlig ikke nok fjerne de raffinerede kulhydrater, såsom sukker og hvidt mel; fuldkornsprodukter og hele gryn skal oftest også udelades fra kosten, da bakterierne også er i stand til at leve af fibre og komplekse kulhydrater. Frugt og honning plejer til gengæld at være OK spise ved overvækst af bakterier helt op i tyndtarmen; kulhydraterne i dem optages meget hurtigt og kræver næsten ingen fordøjelse.   

   

  Candida og kronisk tarmbetændelse

  Selvom en del folk med kronisk tarmbetændelse, især morbus Crohn og colitis ulcerosa, uden tvivl også lider af Candida overvækst, skal man være meget forsigtig med at benytte sig af en normal Candida kur i sådanne tilfælde. Kroniske tarmbetændelser er primært et resultat af en markant ændret bakterieflora i mave-tarmsystemet og der skal oftest andre kostændringer til end en traditionel Candida kur.