Aromaterapi

Dato: 19. oktober 2004
Aromaterapi

Find din aromaterapeut i dit lokalområde. Søg efter aromaterapeuter. Få mere viden om aromaterapi. Hvordan behandler en aromaterapeut. Beskrivelse og informationer om aromaterapi.

Aromaterapi er en ret ny betegnelse fra det 20.århundrede.

Historie:

Anvendelsen af dufte, som kommer fra æteriske olier, har været brugt under og i forskellige former i flere tusind år. Dufte påvirker både emotionelt, fysisk og mentalt. Kunsten i terapien er at bruge olierne til at fremme velbefinde, velvære og skønhed. Har kroppen, følelserne og det mentale aspekt det godt, så har vores immunforsvar det også godt, vi bliver kønnere, og vi er mere modstandsdygtige over for negative påvirkninger.

Benævnelsen æterisk olie fremkommer af; æterisk som betyder flygtig (let fordampelig), og tilføjelsen olie hentyder til, at de afsætter et olieagtigt mærke på papir i stil med alm. olier. De har dog intet at gøre med olie, f.eks. solsikkeolie eller olivenolie, men de forenes fint i olier.

Den bedste måde, at behandle æteriske olier på, er at behandle dem som vin og alkohol. De er som alkohol, ånden i flasken der vil ud. De er som alkohol brændbare. Obs. åben ild. De står og forædle, som vin gør og den bedste opbevaring, er som vin, så holder de længst, 2-8 år afhængig af, hvilken æterisk olie det er. De nedbrydes i varme eller stærkt lys.
De må ikke være tilgængelige for børn. De bør ikke indtages ufortyndede, og mange slet ikke. æteriske olier er et uhyre stærkt koncentrat, ofte hundrede gange stærkere end den plante, de er udvundet fra, så det er ikke mærkeligt, at få dr. kan have så stor virkning.

Egypterne kendte duftenes effekt for 4000 år siden. De anvendte blot udtræk som aromatiske olier og i salver, for destillation, som vi kender det i dag, var ikke kendt. Græsk og romersk kultur brugte parfumeolier og aromatiske bade. I Kina og Indien er aromatiske olier en naturlig del af deres urtemedicin. Dufte (i form af aromatiske plantedele) har også været anvendt i afbrænding til renselse (helbredelse) og i shamanistiske ritualer.

I senmiddelalderen forsvandt anvendelsen aromastoffer delvist, som helbredsfremmende faktor, og især under inkvisitionen med hekseforfølgelserne. Historien viser, at det ofte var de kloge koner og mænd, der overlevede pest m.m. Parfumeren var fredet, hans mission var en anden. æteriske olier blev anvendt under 1. og 2. verdenskrig, hvor medicin var svær at få fat i. Siden har de fået en stærk renæssance i kraft af Dr. Jean Valnet og Marguerite Maury, og efterfølgeren Robert Tisserand. De danner basis for Aromaterapien, som vi kender den i dag.
Der er blevet forsket noget i æteriske olier (ikke nok). bl.a. blev nogle forskere ved Leicester Universitet overraskede over, hvor effektiv lavendelolie er som sovemiddel. Lavendel anvendes i dag som sove- og beroligende middel på flere tyske hospitaler.

Tea Tree Oil har været anvendt af urbefolkningen i Australien. Den bruges nu med stor succes i mange forskellige sammenhænge i vores moderne samfund, f.eks. som middel mod akne.
 
Flere og flere interesserer sig for æteriske oliers virkning på krop og sind. I Frankrig har 1500 læger taget kurser i aromaterapi, og aromaterapi er en lægelig opgave der. I Tyskland har flere sygeplejersker en specifik aromaterapeutisk uddannelse fra et hospital, hvor de bl.a. har forhindret amputering af et ben ved anvendelse af Tea-Tree oil på et skinnebenssår, der ikke ville hele. Flere af de store kosmetikproducenter har taget den hudplejende effekt til sig.


Måder at anvende aromaterapi på...


Olierne bruges gennem inhalation eller på huden opløst i en olie.

Bade


Har du badekar, er det let at bruge olierne i det. Bland 5-10 dråber i 1 tsk. fløde eller honning og bland det i badevandet, når karret er fyldt. Fodbade laves på samme måde, dog max. 5 dr.


Forslag


Afslappende: 5 dråber lavendel, 3 rosentræ, 2 petit grain.
Stimulerende: 5 rosmarin, 3 grapefrugt, 2 citron
Opfriskende: 5 enebær, 3 sandeltræ, 2 ?
Nedtrykthed: 4 lavendel, 4 ?

(Oktober 2004 - Aroma Terapeut Ulla Kvintel)