Klinisk diætist

Dato: Revideret 9. august 2017 - første publicering 14. oktober 2003
Klinisk diætist

Kliniske diætister er Danmarks eneste faggruppe, der besidder en dybdegående viden om sammenhængen mellem mad, sundhed og sygdom.

En klinisk diætist giver patienter vejledning om, hvordan de skal spise i forhold til deres sygdom.

En klinisk diætisk beskæftiger sig med kostens indflydelse på udviklingen af sygdomme samt med dens betydning for at opnå vægttab. En vigtig opgave for den kliniske diætisk er derfor at hjælpe mennesker til at indtage den rigtige kost for at opnå varigt vægttab eller undgå sygdomme.

Klinisk diætist uddannelse

Uddannelsen til klinisk diætist er en naturvidenskabelig professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i klinisk ernæring, og tager 3 ½ år at gennemføre. 

På uddannelsen modtager den kommende kliniske diætist undervisning i forskellige fødevarers betydning for krop og helbred, og ernæringsrigtig mad i relation til forskellige sygdomme og forebyggelse. Der undervises yderligere i pædagogisk teori og praksis samt læring i at formidle viden om sund mad og livsstil. 


Hvad kan behandles hos en klinisk diætist?

En klinisk diætist arbejder både med behandling, forebyggelse og ernæringsterapi. En klinisk diætist kan medvirke til behandling af følgende:

  • overvægt
  • type 2 diabetes/sukkersyge
  • hjerte-karsygdomme
  • mave- tarmsygdomme
  • fødevareallergi
  • nyresygdomme

En klinisk diætist kan rådgive og sammensatte en ernæringsmæssig korrekt kost, der er speciel tilpasset individuelle vaner og behov. En klinisk diætist vil her kunne vejlede således hele livsstilen ikke skal lægges om.

Hvordan foregår en behandling hos en klinisk diætist?

En klinisk diætist er specialuddannet til at give patienten en individuel kost- og diætvejledning, en diætistisk diagnose og et mål for behandlingen.

Behandlingen omfatter planlægning og gennemførelse af individuelle behandlingsforløb af patienter. Behandlingen tilrettelægges ligeledes i samarbejde med læger, sygeplejersker og andre. 

Den anden primære funktion er forebyggelse af sygdomme. Den kliniske diætist tager derfor udgangspunkt i den videnskabelige forskning om kost og ernæring, hvorefter denne giver den enkelte eller familien vejledning i omlæggelse af kost- og motionsvaner.