Tabu om menstruation er en trussel for kvinders helbred

|
Kilde: The Independent
Dato: 5. oktober 2017
Tabu om menstruation er en trussel for kvinders helbred

Piger og kvinder opdrages til at være diskrete omkring deres menstruation. Det betyder, at de ikke kan genkende faresignaler.

ContentPageId 900056
ID 11935

Det sejlivede tabu om mentruation kan sætte kvinders helbred i fare. Det viser en ny undersøgelse ifølge The Independent.

Mange kvinder er ikke i stand til at se, om de bløder på en sund eller usund måde. Ifølge forskerne bag undersøgelsen skyldes det en kultur, hvor vi ikke taler om menstruation. Det gælder hele vejen fra puberteten til overgangsalderen.

Undersøgelsen er lavet på Columbia Universitys Mailman School of Public Health (MSPH). Undersøgelsen kortlægger menstruation som et forsømt emne i lande med lav og middel-indkomster.

Kan ikke kende forskel på blødninger

Marni Sommer er professor ved MSPH og har ledet undersøgelsen. Hun siger til The Independent, at forskerholdet vil adressere stilheden og de kritiske mangler.

I rapporten skriver forskerne, at piger og vinder oplever flere slags blødning fra skeden. Det kan være en del af den reproduktive proces, for eksempel menstruation eller blødning efter en fødsel. Men det kan også være blødninger, der skyldes helbredsproblemer, for eksempel fibromer eller cancer.

De skriver også:

I mange samfund bliver menstruation håndteret i det skjulte. Det er noget, som piger bliver instrueret i fra deres første menstruation. Håndteringen af andre slags vaginale blødninger bliver håndteret på samme diskrete måde, selvom det ikke er dokumenteret lige så grundigt.


Rent vand er vigtigt

Forskerne fremhæver den akutte risiko for kvinder i lande med lave og middel indkomster, der har dårlig adgang til rent vand og sanitære forhold.

Det kan være en udfordring at håndtere sin menstruation og gå på arbejde, i skole eller passe et hus. Den udfordring bliver kun større, hvis man har dårlige faciliteter.

Åbenhed skal klæde kvinder på

Forskerne opfordrer til, at vi kigger grundigt på den måde, som vi forholder os til menstruation. Det skal ruste kvinder bedre og give mere information om, hvad der er normalt, og hvad der ikke er normalt.

”I mange samfund står kulturelle tabuer i vejen for en åben diskussion om vaginale blødninger. Det begrænser informationen og muligheden for at blive behandlet tidligt,” skriver forskerne.

Hele undersøgelsen er blevet offentliggjort i BMJ Globalt Health og kan læses her.