Spring ikke morgenmaden over: Du risikerer åreforkalkning

|
Kilde: Menshealth.com
Dato: 11. oktober 2017
Spring ikke morgenmaden over: Du risikerer åreforkalkning

Spiser du ikke morgenmad? Så øger du din risiko for at få åreforkalkninger med op til 50%

ContentPageId 900057
ID 11936

Du har sikkert fået tudet ørerne fulde af, hvor vigtigt det er at spise morgenmad. Og vigtigheden af morgenmad er ikke bare en husmor-skrøne: Folk, der springer morgenmaden over, har langt større risiko for at få åreforkalkninger. Det skriver Menshealth.

4000 voksne blev spurgt om deres morgenmad

Senest har Journal of the American College of Cardiology lavet en undersøgelse, der viser sammenhængen. De har spurgt mere end 4000 voksne uden hjertekarsygdomme. Deltagerne i undersøgelsen skulle svare på deres morgenmadsvaner.

Derefter blev de inddelt i tre grupper:

  1. Dem der ikke spiser morgenmad
  2. dem der spiser lidt morgenmad
  3. dem der spiser meget morgenmad

Efter at være blevet inddelt i grupper, blev deltagernes pulsårer undersøgt med ultralyd. Forskerne kiggede efter tidlige tegn på åreforkalkning eller opbygning af plak – blandt andet fedt, kolesterol og kalk. 

Dem der slet IKKE spiser morgenmad

Undersøgelsen viste, at folk, der springer morgenmad over, havde mere end dobbelt så høj risiko for at vise tegn på opbygning af plak.

Dem der spiser LIDT morgenmad

Folk, der kun spiser en lille morgenmad, er også i risikozonen for åreforkalkning. Dog ikke så meget som dem, der ikke spiser morgenmad. De, der spiser lidt morgenmad, fik mellem 5 og 20 procent af deres daglige kalorier gennem morgenmaden. 

Dem der spiser MEGET morgenmad

De, der spiser meget morgenmad, fik mere end 20 procent af deres daglige kalorier om morgenen, og lever generelt sundere end de andre to grupper.


Det er ikke kun morgenmadens skyld

Men hvorfor er det, at folk, der ikke spiser morgenmad, er i større risiko? Ifølge forskerne kan det meget vel hænge sammen med, hvordan de generelt spiser.

Næsten halvdelen af dem, der ikke spiser morgenmad, har generelt en usund livsstil. De spiser mere forarbejdet kød, flere snacks og drikker flere ting med sukker og alkohol. Derfor tager de også på, og det er ikke godt for blodbanerne.

Overflødigt fedt giver betændelse i kroppen

Jo mere overflødigt fedt, man render rundt med, desto mere vil kroppen producere inflammatoriske dele. Inflammation er betændelse i kroppen. Inflammationen er det, der får blodårerne til at samle plak og i sidste ende kan stoppe blodårerne til.

Men helt sikkert kan forskerne alligevel ikke sige, at den øgede risiko for åreforkalkning skyldes morgenmad – eller manglen på samme. Det kan også skyldes, at folk, der er overvægtige og gerne vil tabe sig, måske lader være med at spise morgenmad for at spare på kalorierne.