Resistente tarmbakterier truer danskernes helbred

|
Kilde: Videnskab.dk
Dato: 2. maj 2017
Tarmbakterier kan udvikle antibiotikarestens og føre til farlige infektioner

En tredjedel af danskerne går rundt med antibiotikaresistente bakterier i tarmen. Det kan give infektioner, der ikke kan slås ned. Det viser nye undersøgelser.

For 50 år siden var antibiotikaresistente bakterier i tarmen ikke et almindeligt syn. Det er det til gengæld blevet nu. Forskere mener nemlig, at en tredjedel af danskerne har udviklet tarmbakterier, der er resistente over for antibiotika. Sådan skriver Videnskab.dk

- Vi har ikke det fulde overblik over omfanget af problemet, men jeg tør godt sige, at mindst en tredjedel af den danske befolkning render rundt med bakterier i tyktarmen, som er resistente over for en eller flere typer af antibiotika, siger Ulrik Stenz Justesen, som er overlæge og ekspert i resistens blandt tyktarmens bakterier, til Videnskab.dk

Ufarlige bakterier bliver resistente

Det er de sunde bakterier i tyktarmen, der vender sig mod patienten. Jo flere gange tarmbakterier udsættes for antibiotika, desto større er chancen for, at de udvikler resistens.

De antibiotikaresistente tarmbakterier er som udgangspunkt ufarlige, hvis de bliver i tyktarmen, hvor de hører til. Men slipper de ud, for eksempel ved en operation, blindtarmsbetændelse eller bylder i tarmen, kan de give infektioner i resten af kroppen. Det kan i værste fald være livsfarligt. Når bakterierne er blevet resistente over for antibiotika, kan infektionen nemlig ikke behandles med antibiotika.

- Frem til 1980’erne så vi slet ikke resistens i bakterierne i tyktarmen. Nu ser vi det mere og mere både i Danmark og andre lande. Det er rigtig bekymrende, siger Ulrik Stenz Justesen.

Selvom en tredjedel af danskerne går rundt med antibiotikaresistente bakterier, er det kun 5-10 %, der har udviklet resistens over for de mest anvendte typer antibiotika.


Multiresistens er et sjældent fænomen

Heldigvis findes der mange forskellige slags antibiotika. Og meget få danskere døjer med bakterier, der er resistente over for flere slags antibiotika. 

- Når vi snakker de rigtig grimme og multiresistente bakterier, er det heldigvis stadig under en procent af de anaerobe tarmbakterier, vi isolerer fra patienterne, fortæller Ulrik Stenz Justesen til Videnskab.dk