Kampen mod kræft i bugspytkirtlen har taget et kvantespring

|
Kilde: The Lancet
Dato: 3. februar 2017
kræft i bugspytkirtlen

Oplagte muligheder for løsninger på dette tunge kræftområde opstår i forbindelse med kombinationen af to typer kemo medicinering.

Forskere har begået et kvantespring i forbindelse med behandling af kræft i bugspytkirtlen ved at opdage, at kombinationen at to forskellige medikamenter på afgørende vis forbedrer patienternes chancer for at overleve i 5 år, eller mere, efter diagnosen: kræft i bugspytkirtlen.

Denne kræftform hører til de mest dødelige og hidtil med ringe behandlingsmulighed.

I medicinske forsøg fandt forskerne at 29% af patienterne var i live 5 år efter behandling med en kombination af de to kemo medikamenter, gemcitabine og capecitabine.

Mange flere vil kunne overleve i 5 år eller mere

Forskerne mener at den nye behandling betyder at dobbelt så mange vil overleve så længe, og Professor John Neoptolemos, fra Liverpool University, som har ledet undersøgelsen, anfører, at der er tale om det største gennembrud nogensinde i kampen mod kræft i bugspytkirtlen.

Til sammenligning fandt forskerne at 16% af de patienter som kun blev behandlet med stoffet gemcitabine var i live efter 5 år.

Leanne Reynolds, som er forskningschef ved Pancreatic Cancer UK, tilføjer, at behandlingen ikke medfører væsentlige yderligere bivirkninger for opererede patienter, og nævner at der siden først i 1970’erne har været minimale fremskridt i forskning, behandling of overlevelse på dette kræftområde.


Cirka 950 nye tilfælde af kræft i bugspytkirtlen om året. – Dødeligheden er høj

Der er i Danmark cirka 950 nye tilfælde af kræft i bugspytkirtlen om året, og overlevelsen efter 5 år er på kun cirka 7,5%

Foreningen Kræftens Bekæmpelse oplyser følgende om denne kræftform:

  • Bugspytkirtelkræft rammer oftest ældre personer – og er mest almindeligt hos personer over 50 år.
  • Der er næsten lige mange mænd og kvinder, der får diagnosen: bugspytkirtelkræft.
  • Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende indtil omkring 2010. Fra 2010 ser antallet ud til at være faldende.
  • Antallet af personer, der dør af sygdommen, faldt i perioden 1970-1995 og har været uændret de seneste 20 år.

Undersøgelsen er offentliggjort i det engelske medicinske tidsskrift ”The Lancet”.