Ny opdagelse giver håb til mænd med hårtab

|
Kilde: The Independent
Dato: 30. maj 2017
Immune celler kan være skyld i hårtab

Forskere har netop fundet ud af, at immune celler spiller en væsentlig rolle, når du skal gro nye hår.

Mange mænd mister håret med alderen. Nogle tager det i stiv arm, men for mange er håret et stor del af deres identitet. Og er man en af dem, der er hårdt ramt, kan der være håb forude.

En ny årsag til skaldethed er nemglig ved et tilfælde blevet opdaget af forskere i USA. Det er et gennembrud, der kan være med til at udvikle en ny måde at gro hår på. Sådan skriver The Independent.

En uventet opdagelse

Amerikanske forskere undersøgte, hvilken rolle anti-inflammatoriske immune T-celler spiller på hudens helbred generelt. De havde fundet en måde at fjerne T-celler midlertidigt fra huden på forsøgsmus. Musene blev barberet skaldede, for at forskerholdet kunne observer effekterne af forsøget på musene.

Men forskerne opdagede noget uventet: Håret kunne ikke gro tilbage.

Tidligere troede man, at det var stamceller, der fik hår til at gro ud igen efter, at det er faldet ud. Men forskerholdet fandt ud af, at det kun sker, hvis der også er T-celler tilstede.

En af forskerne, professor Michael Rosenblum ved University of California I San Fransico siger:

Man har troet, at processen udelukkende har været afhængig af stamceller, men det har vist sig, at T-celler er essentielle. Hvis du fjerne denne immune celletyre, kan håret ikke gro. Stamcellerne er afhængige af T-celler for at vide, hvornår de skal begynde fornyelsesprocessen.


Skaldethed er et mysterie

Forskerne mener, at defekte T-celler kan være skyld i for den autoimmune sygdom alopecia areata. Sygdommen er skyld i, at håret falder ud i pletter. Og den kan muligvis også spille en rolle i andre slags skaldethed.

Årsagen til skaldethed ved man ikke meget om. Tidligere studier har vist, at de gener, der forbindes med tilstanden også forbindes med T-celler. At booste T-cellernes funktion har vist sig at hjælpe.

Når T-celler blev fjernet fra huden, forhindrede det hår fra at gro ud – men kun hvis det blev gjort inden for de første tre dage efter, at håret blev barberet af. Efter tre dage ville håret gro normalt tilbage, selvom T-celler var fraværende.

Håb om ny behandling

Professor Rosenblum mener, at mere research af T-cellernes rolle, kan lede til forbedret behandling af hårtab.

Vi tænker om immune celler, som nogle der kommer til et sår for at bekæmpe infektion, mens stamceller er der for at gendanne vævet efter det er blevet skadet. Men hvad vi har fundet ud af her er, at stamceller og immune celler.