Sukker skader hjernens celler - Laks og hørfrø reparerer skaderne

Forfatter: Redaktionen
|
Kilde: University of California - UCLA
Dato: 29. april 2016
Sukker skader hjernens celler.

Interessant ny viden om sukkers skadevirkning og fødekædens evne til at modvirke skaderne.

Sukker skader hjernens celler - laks og hørfrø reparerer skaderne

Forskere ved University of California i Los Angeles – UCLA har konstateret at fruktose – en form for frugtsukker - som findes i frugt og grøntsager - kan knyttes til genskader i hjernen, som kan føre til en lang række sygdomme som spænder fra diabetes og hjertesygdomme til Alzheimers og ADHD.

Fruktose er voldsomt udbredt som sødemiddel og anvendes specielt i USA som sødemiddel i sodavandsindustrien.

I 6 uger gav forskerne rotter vand tilsat fruktose i mængder svarende 1 liter sodavand per dag for et menneske. Derefter udsatte de rotterne i en labyrint sammen med en kontrolgruppe af rotter som kun havde fået vand. De rotter som have indtaget fruktose tog dobbelt så lang tid til at finde rundt i labyrinten sammenlignet med kontrolgruppen med samme niveau af træning som peger på at rotternes hukommelse var blevet svækket.


Fødekæden sidder med en løsning

I tilknytning til forsøget fandt man også ny positiv viden: omega 3 fedtsyren docosahexaenoic acid – eller DHA ser ud til at modvirke skadevirkningerne forårsaget af fruktose.

En tredje gruppe rotter som blev givet hørfrø olie rig på omega 3 sammen med det vand tilsat med fruktose var i stand til at navigere labyrinten næsten lige så hurtigt som kontrolgruppen.

DHA findes naturligt i fisk – specielt i laks – i nødder og i visse grøntsager.

Senior forsker Xia Yang nævner i tilknytning til offentliggørelsen: ”DHA ændrer ikke kun et eller to gener; det ser ud til at rykke hele gen mønstret tilbage til det normale som er forbløffende” – Læs hele offentliggørelsen her. http://newsroom.ucla.edu/releases/fructose-alters-...