Overvægtige og rygere udelukkes fra operation i UK

|
Kilde: The Independent
Dato: 8. September 2016

operationer

Hospitalsvæsnet i Storbritannien er økonomisk på bristepunktet og presses yderlige af personer med usund livsstil.

Tiltaget er bemærkelsesværdigt og vil givevis blive fulgt med interesse i andre lande som har det samme problem med hospitalsomkostninger som springer alle rammer blandt andet presset af problemerne som opstår i kølvandet på livsstilsproblemer og dertil knyttede sygdomme.

Embedsmænd i UK anfører at det er den eneste måde hvorpå hospitalerne vil være i stand til at få pengene til at slå til i et hospitalsvæsen som er på bristepunktet økonomisk.

NHS i York har meddelt, at man vil lade folk vente op til et år for ikke-essentiel kirurgi, hvis de er overvægtige, indtil deres body mass index (BMI) falder til 30 og oplyser at beslutningen som den bedste måde til at opnå maksimal værdi fra de begrænsede ressourcer.

The Royal College of Surgeons har beskrevet afgørelsen som den mest alvorlige nutidens NHS har set nogensinde i en økonomisk krisesituation som tuer hospitalernes evne til at fungere som forudsat.

Også i øst og nord Hertfordshire kræves det at patienter har et BMI på 30 eller lavere for at kvalificere sig til operation. Andre har efter sigende nægtet operation for at rygere, og kræver rygestop før operationer kan tilbydes.

Kritikernes kommentarer

Kritikere mener at dette kan resultere i at nogle patienter bliver udsat for langvarig smerte, uden behørig begrundelse. Andre har kritiseret det som kassetænkning forud for patientsikkerhed. – Men realiteten er at det engelske NHS i 2015-16 overskred budget med 2.5 milliarder engelske pund og er i dyb krise.


Lægerne bakker op

Læger har fremført, at restriktionerne er i orden fordi kirurgi på fede mennesker kan resultere i komplikationer og udgør en risiko for patienternes sundhed. Genoptræning efter operation kan også blive påvirket da fede mennesker kan have problemer med at deltage i fysioterapi eller anden form for fysisk træning som en del af deres rehabilitering.

En talsmand for NHS England har oplyst til avisen The Independent at kirurgi udgør en langt højere risiko for svært overvægtige patienter der ryger og at praktiserende læger med rette griber ind for at sikre at disse patienter først får støtte til at tabe sig og forsøge at stoppe med at ryge før deres hofte eller knæ operation.

Vægttab og rygestop gavner ikke kun patienterne, men sparer NHS og skatteyderne millioner.