Hjernetumorer – Forskere fundet aspirin som et muligt gennembrud

Dato: 5. juli 2016
aspirin som led i behandling af hjernetumor

Ved et forskningsseminar i forrige uge er præsenteret evidens for et gennembrud i behandlingen af hjernetumorer ved anvendelse af en ny opløselig medicinering som indeholder flydende aspirin.

Forskerne Prof. Geoff Pilkington og Dr. Richard Hill fremhæver forskningen, som grænseoverskridende for den fremtidige behandling af hjernetumorer, fordi den nye medicinering er i stand til at trænge igennem blod-hjerne-barrieren, som blokerer for anden medicinering.

Blod-hjerne-barrieren blokerer behandlingen af hjernetumorer

Da hjernecellerne er meget følsomme overfor kemiske påvirkninger, er de beskyttet af blod-hjerne-barrieren, der sørger for at skadelige stoffer i blodet ikke kan passere ind til hjernecellerne.

Denne barriere består i, at blodkarrene, der fører blod til hjernen, er usædvanlig tætte. Det betyder, at kun stoffer, som består af meget små molekyler eller stoffer, der kan opløses i fedt, kan passere gennem deres væg.

Dette gør at noget medicin f.eks. ikke virker i hjernen, da det ikke kan trænge igennem blod-hjerne-barrieren.

Forskere som arbejder med udvikling af medicin for behandling af hjernetumorer har haft store problemer med at udvikle forbindelser som kan passere blod-hjerne-barrieren og medicin som er effektive overfor svulster i andre dele af kroppen kan ikke passere blod-hjerne-barrieren.

Forskerne forklarer at det længe har været et forskningsmål at udvikle en total flydende aspirin. De hidtidige flydende aspirinformer er ikke total flydende da de indeholder bitte små partikler af fast aspirin.


Ny type medicin kan være effektiv overfor primære hjernesvulster - glioblastom

Den nye flydende medicin som kaldes IP1867B – kombinerer aspirin og to andre bestanddele og alle tre komponenter er allerede godkendt for klinisk brug, og har vist at udslette svulster uden at beskadige det sunde hjernevæv anfører forskerne.

Ifølge Kræftens bekæmpelse er der cirka 1.600 nye tilfælde af hjernetumorer årligt i Danmark. Kvinder og mænd rammes nogenlunde ligeligt, dog med lidt flere tilfælde hos kvinder end hos mænd.

Læs mere: cancer.dk

Forskerne testede den nye medicin på kræftvæv taget far såvel voksne som børn med hjernetumor og fandt at såvel individuelt som i kombination var medicineringen 10 gange mere effektiv i udryddelsen af tumor celler end nogen anden hidtidig medicin.

Disse meget lovende resultater skal nu hurtigt videre i processen med udvikling og test i prækliniske modeller før der kan påbegyndes kliniske test på personer med hjernetumorer.