Knoglemarvsundersøgelse (knoglemarvsbiopsi)

Dato: 31. juli 2006

Hvad er en Knoglemarvsundersøgelse, Hvad indebære en Knoglemarvsundersøgelse - når der er mistanke om bl.a. boldsygdom. Undersøgelsen foregår i lokalbedøvelse.


Hvad er en knoglemarvsundersøgelse?


En knoglemarvsundersøgelse er, som navnet siger, en undersøgelse af Knoglemarven . Knoglemarv ligner meget vores almindelige blod, den indeholder bare også de celler, der laver blodet. Knoglemarven befinder sig inden i de fleste af kroppens knogler. Knoglemarv må ikke forveksles med rygmarv, der består af en masse nervefibre, som løber ned langs rygsøjlen. En knoglemarvsundersøgelse tages i den bageste del af hoftekammen, som mærkes 5-10 cm over ballerne lidt ved siden af rygsøjlen


Hvornår tages en knoglemarvsundersøgelse?


Knoglemarvsundersøgelser laves, hvis man har mistanke om blodsygdomme. Det kan være blodmangel , sygdomme i immunforsvaret ,  vitaminmangler , problemer med Blodets størkningsevne (koagulation) , eller mistanke om leukæmi (blodkræft)

Hvordan foregår undersøgelsen?


Undersøgelsen foregår i lokalbedøvelse. Man ligger på siden, og med en kanyle tager lægen en lille prøve fra selve knoglen og en prøve af Knoglemarven. Efterfølgende skal man ligge på ryggen i fem-ti minutter, og så er undersøgelsen færdig. Undersøgelsen tager ca. tre kvarter. En knoglemarvsundersøgelse kan sammenlignes med en tandbehandling, hvor man får boret i en tand.


Hvad sker der efter undersøgelsen?


Prøverne bliver undersøgt i mikroskop, hvor man kan se de enkelte celler, hvor mange der er af dem, og om der evt. er noget i vejen med dem. Hvis der er tale om kræft, kan man ofte se, hvilken type kræft og hvor fremskreden sygdommen er. Man får svar på en knoglemarvsundersøgelse efter ca. 5-7 dage.

 

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 31.07.06


 


AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...