Tidlig og sen udvikling

Dato: 14. oktober 2003

Tidlig og sen udvikling


De hormonale forandringer, som kendetegner puberteten, begynder som regel i 10-11 års alderen hos piger og i 12-13 års alderen hos drenge. Udviklingsmønstret er imidlertid meget forskelligt, men forskelligheden kan i de fleste tilfælde betragtes som normalt.

Et ungt menneskes udvikling påvirkes af mange forskellige faktorer. Som regel begynder pigerne at udvikle sig noget tidligere end drengene, og udviklingsmønstret påvirkes også af arvelige faktorer - hvis en mor fik sin første menstruation forholdsvis sent, er det sandsynligt, at hendes datter også udvikles sent. På lignende måde plejer drengenes udvikling at følge faderens mønster.

Den almene helbredstilstand har også stor betydning, når det gælder den seksuelle udvikling. Underernæring og sygdom i barndommen kan forsinke puberteten, og børn, der er mindre og tyndere end gennemsnittet, udvikles ofte sent.

Uanset alder plejer piger ikke at få menstruation, før de vejer mindst 45 kg. Hvis en pige taber sig meget hurtigt, efter at menstruationen er begyndt, kan den udeblive. Dette kan være et tidligt tegn på anorexi (se Anorexi og bulimi ).

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....