Misfarvede tænder

Dato: 14. oktober 2003

Tænderne kan blive misfarvede af mange forskellige årsager. Det er normalt, at tænderne bliver mere gule, efterhånden som vi ældes, og tænder med død pulpa og dermed også rodbehandlede tænder får en grålig farvetone.

Tænderne kan blive misfarvede af mange forskellige årsager.Det er normalt, at tænderne bliver mere gule, efterhånden som vi ældes, og tænder med død pulpa og dermed også rodbehandlede tænder får en grålig farvetone.
Tænderne kan også blive misfarvede af forskellige belægninger, som skyldes f.eks. cigaretrøg, te og kaffe. Visse typer af misfarvning kan være mineraliserings-forstyrrelser, der kan skyldes forskellige infektionssygdomme i barndommen.

Mineraliseringsforstyrrelser kan også skyldes medicin med tetracyklin, som er et antibiotikum. I visse områder af verden, hvor der er et meget højt indhold af fluor i drikkevandet, kan befolkningen få brune pletter på tænderne. Det kaldes fluorosis, men misfarvningen opstår ikke af de små fluormængder, der bruges til at styrke tænderne.
 
 

Behandling

Misfarvede belægninger fjernes ved, at man sliber dem væk med en roterende gummirulle og pudsepasta. Mindre mineraliseringsforstyrrelser kan udfyldes med et fyldningsmateriale, mens større områder uden emalje må erstattes med en krone (se Hos tandlægen ).

 


AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...