Døde tænder

Dato: 14. oktober 2003

I hver tands indre ligger pulpa, som er levende væv. Den er forsynet med blodkar og nerver og gør tanden følsom over for varme, kulde, tryk og smerte. Når pulpa dør, siger man, at tanden er død. Læs her om døde tænder og behandling (rodbehandling)

I hver tands indre ligger pulpa, som er levende væv. Den er forsynet med blodkar og nerver og gør tanden følsom over for varme, kulde, tryk og smerte. Når pulpa dør, siger man, at tanden er død.
døde tænder, rodbehandlingPulpa kan dø som følge at et kariesangreb eller et slag mod tanden, som gør, at blodkarrene og nerverne rives af ved rodspidsen. I visse tilfælde kan pulpa dø af ukendte årsager.
 

Symptomer på døde tænder

En død tand giver ingen symptomer, bortset fra de tilfælde, hvor pulpa dør efter en infektion. Den tandpine, som skyldes infektionen, ophører, når pulpa dør. Døde tænder opdages som regel først ved at tandlægebesøg. De har en tendens til med tiden at blive grålige. En død tand skal behandles, eftersom den døde pulpa, især efter et kariesangreb, kan give grobund for bakterier, der kan spredes gennem rodkanalen og angribe kæbebenet ved rodspidsen (se Rodabsces ).
 

Behandling af døde tænder (rodbehandling)

En død tand kan fungere tilfredsstillende i munden, og der er sjældent grund til at trække den ud, blot fordi den er død. Tanden behandles ved, at man laver et hul i kronen ind til pulpa, renser den ud og lægger en fyldning i rodkanalen og i hullet i kronen. Denne behandling kaldes en rodbehandling. Det er ofte nødvendigt at forstærke tanden med en stift i rodkanalen og senere forsyne den med en guld- eller porcelænskrone.

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...