Skadeligt stof i tandpasta under lup

Dato: 18. juli 2008
Kilde: Ritzau

Tandpastaer med stoffet triclosan mistænkes for at gøre kroppen resistent overfor antibiotika og skade miljøet. Det bakteriedræbende stof triclosan findes i visse skrappe rengøringsmidler, men også i en række tandpastaer, herunder Colgate Total, som tusinder af danskere har brugt i flere år.

Tandpastaer med stoffet triclosan mistænkes for at gøre kroppen resistent overfor antibiotika og skade miljøet.
Det bakteriedræbende stof triclosan findes i visse skrappe rengøringsmidler, men også i en række tandpastaer, herunder Colgate Total, som tusinder af danskere har brugt i flere år.
Miljøstyrelsen opfordrer forbrugerne til at holde sig fra triclosan. Alligevel bruger tusinder af familier dagligt kemikaliet uden at kende konsekvenserne af brugen.
 

Kan optages i kroppen

»Triclosan er tidligere i en svensk undersøgelse fundet i modermælk. Det er tegn på, at stoffet kan optages i kroppen, når man bruger produkter med triclosan. Triclosan er af en arbejdsgruppe under EU vurderet til at være miljøskadeligt, og det betyder, at kemiske produkter med triclosan i fremtiden forventes at skulle mærkes som miljøfarlige, skriver Miljøstyrelsen i en rapport om det anti-bakterielle stof.

Kontorchef i Miljøstyrelsen Inger Bergmann tilføjer, at "triclosan er et grå-zone stof. Der er ikke tegn på akut fare, men vi kan på den anden side heller ikke frikende det".
 

 


AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....