JS er her:
 
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Andre seksuelt overførte sygdomme

Forfatter:Suzanne Bjerregaard , centerleder og Jacob Jensen, underviser, Center for Sex og Sundhed
Kilde:www.sexogsundhed.dk
Dato:07. juli 2010

   
 Andre seksuelt overførte sygdomme. Trichomonas er et encellet dyr kan være årsag til betændelse i skeden. Svamp er en hyppig årsag til betændelse i skeden. Fladlus kan overføres ved sex. Fnat smitter ved kropskontakt og ved sex. Skedekatar er en betændelsesreaktion i skeden med rødme, kløe og udflåd.
  Mest læste artikel
 
  

Trichomonas

Trichomonas er et encellet dyr, som kan være årsag til betændelse i skeden. Den overføres ofte ved seksuel kontakt. Hos kvinder kan der et par uger efter smitte komme et gulligtgrønt, ildelugtende udflåd fra skeden. Nogle kvinder får ingen symptomer. Mænd får kun sjældent symptomer. Trichomonas er let at behandle med tabletter. Partneren bør behandles samtidig.
 

Svamp (Candida)

Svamp er en hyppig årsag til betændelse i skeden. Candida er en gærsvamp, som mange kvinder har i skeden. I de fleste tilfælde er den ikke seksuelt overført. Candida behøver ikke at give symptomer. Hvis der kommer symptomer, er det især kløe, rødme eller svie i skeden. der kan også komme et øget udflåd, som har en lidt grynet konsistens. Hos mænd er candida ofte seksuelt overført, og som viser sig som kløe og rødt udslæt på penis. Candida behandles med stikpiller, creme eller tabletter.
 

Fladlus

Der findes forskellige slags lus. Fladlus sætter sig i kønshårene. Derfor kan fladlus overføres ved sex. Hvis man har kløe i de behårede områder omkring kønsdelene, kan det skyldes fladlus. Fladlus er let at behandle med en shampoo, som kan købes på apoteket.
 

Fnat

Fnat skyldes en mide. Fnatmiden måler under 1/2 mm. Hunmiden gnaver sig ned i det øverste af huden og lægger æg. Fnat smitter ved kropskontakt. Derfor kan fnat også smitte ved sex. Fnat giver hudkløe 2-3 uger efter smitte. Kløen er tit værst på fingre og hænder, og især når man kommer i en varm seng. Fnat er let at behandle med et fnatmiddel, som man kan købe i håndkøb på apoteket. ens nærmeste kontakter - også forældre og søskende, som man bor sammen med, bør behandles samtidig.
 

Skedekatar

Skedekatar er en betændelsesreaktion i skeden med rødme, kløe og udflåd. Skedekatar kan skyldes forskellige mikroorganismer, især trichomonas og candida (svamp). I en del tilfælde kan skedekatar ikke forklares ved infektion med en enkelt mikroorganisme.
 

Urinrørskatar

Urinrørskatar betyder betændelse i urinrøret. Hvis man har svie ved vandladning og udflåd fra urinrøret, har man urinrørskatar. Urinrørskatar er i de fleste tilfælde seksuelt overført. Klamydiabakterien er i dag den hyppigste årsag til urinrørskatar. andre bakterier og virus kan også give betændelse i urinrøret, men i en del tilfælde lykkes det ikke at finde årsagen. Urinrørskatar kan behandles med azithromycin (1 dag) eller tetracyclin/erythromycin tabletter (7 dage).
 
 
Søg efter behandler indenfor sex og samliv på i samarbejde med Sundhedsguiden.dk
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

Afliv myterne!
Aktuelle initiativer om unge og sex
Andre seksuelt overførte sygdomme
Eksempler på emner - Faktuelle emner
Eksempler på emner - Bløde sammensatte emner
Eksempler på emner - Temadage
Etik - seksualitet
Genetal Herpes Simplex Virus
Gode råd til læreren om seksualundervisning
Gonoré
Hepatitis B (leverbetændelse)
HIV infektion (AIDS)
Human Papilloma Virus (HPV) eller kondylomer/kønsvorter
Hvad er god og tidssvarende seksualundervisning?
Inspiration til seksualundervisning
Klamydia
Mål for seksualundervisning i folkeskolen
Præventionsformer
Sexsygdomme
Syfilis

Dagens nyhed

kræft, telomeres


Ny test kan forudsige kræft op til 13 år før den manifestere sig.

Tilmeld nyhedsbrev
Modtag sundhedsnyheder i særklasse.

Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.
læge check

Temaer


Astma
 
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2015 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp