Klamydia

Dato: 14. oktober 2003, revideret 17. februar 2015

I Danmark får 24.000 personer konstateret klamydia hvert år. Mange har sygdommen uden symptomer. Det er i dag én af Danmarks mest udbredte kønssygdomme. Klamydia skyldes bakterien "Chlamydia trachomatis", som giver betændelse i kønsorganerne og urinrøret. For kvinders vedkommende kan klamydia give underlivsbetændelse.

klamydia sex sygdom.Klamydia skyldes bakterien "Chlamydia trachomatis", som giver betændelse i kønsorganerne og urinrøret. Det er i dag én af Danmarks mest udbredte kønssygdomme. Omkring halvdelen af tilfældene forekommer blandt 15-24-årige. Klamydia er nem at kurere med antibiotika.

I Danmark får 24.000 personer konstateret klamydia hvert år, men det reelle antal smittede regnes for at være over dobbelt så højt. Problemet er, at mange har sygdommen uden symptomer, og således ikke ved, at der er noget galt, men smitter andre uden at vide det.

Hvordan ser klamydia ud?

De fleste har slet ingen symptomer. Enkelte har lidt udflåd fra urinrøret, og måske svier det, når man tisser. Nogle kvinder oplever udflåd fra skeden, hvis der er infektion i livmoderhalsen.
Ved analt samleje kan klamydia-infektionen overføres til endetarmen, og symptomerne her er hyppigst smerter og udflåd. Klamydia-bakterien kan desuden give øjenbetændelse hos nyfødte børn af mødre med klamydia.

Hvad er klamydia?

Klamydia skyldes bakterien "Chlamydia trachomatis", som giver betændelse i kønsorganerne og urinrøret. Det er i dag én af Danmarks mest udbredte kønssygdomme. Omkring halvdelen af tilfældene forekommer blandt 15-24-årige. Man regner med, at hver tiende i denne aldersgruppe har klamydia.

Hvad gør man ved klamydia?

Det er ikke svært at kurere klamydia. Hos lægen får man en pille-kur (antibiotika). I langt de fleste tilfælde skal der kun en enkelt dosis antibiotika til, men især hos gravide, underlivs- eller øjenbetændelse må der oftere anvendes længerevarende behandling.

Hvordan smitter klamydia?

Ved seksuel kontakt.

Hvordan beskytter man sig mod klamydia?

Ved at bruge kondom.

Klamydia kan give følgesygdomme!

Kvinderne kan få underlivsbetændelse, og i værste fald kan æggelederne lukke til, så man ikke kan få børn. Hos mænd kan klamydia udvikle sig til en betændelse i bitestiklerne, hvilket kan give smerter og ubehag. Men alt dette kan undgås, hvis man bliver behandlet med det samme. Er man smittet, bør ens partner(e) også behandles.

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...