JS er her:
 
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Forebyggelse af livsstilssygdomme hos overvægtige

Forfatter:Sanne Bartkowiak, redigeret af lægefaglig konsulent Leif Skive
Kilde:www.sst.dk
Dato:11. september 2009

   
 Selvom du er overvægtig, kan du sagtens forebygge livsstilssygdomme og gøre noget ved overvægtrelaterede små skavanker, blot ved et lille vægttab. Hvis du blot formår at tabe dig lidt og holde dit vægttab, er du godt igang med at forebygge de overvægtsrelaterede livsstilssygdomme.
  Mest læste artikel
 
  


Forebyggelse af livsstilssygdomme
handler om at ændre livsstil resten
af livet. De vigtigste ting du selv kan
gøre at at få en sund og fedtfattig
kost og samtidig være fysisk aktiv.

 

Selvom du er overvægtig, kan du sagtens forebygge livsstilssygdomme og gøre noget ved overvægtrelaterede små skavanker, blot ved et lille vægttab. Hvis du blot formår at tabe dig lidt og holde dit vægttab, er du godt igang med at forebygge de overvægtsrelaterede livsstilssygdomme. 
 

De fleste tager på igen efter slankekur 

Hos overvægtige ses desværre en tendens til, at op mod 90% falder tilbage til startvægten eller en endnu højere vægt 4-5 år efter et vægttab.
Derfor er det vigtigt, at du som overvægtig gør dig klart, at det ikke blot handler om at få vægten ned via en slankekur, men om at ændre din livsstil for resten af livet. Undersøgelser viser, at hvis man formår at fortsætte med en fedtfattig kost og være fysisk aktiv, så ser langtidsresultaterne meget bedre ud.
 

Vælg den rigtige strategi

Forebyggelse vil selvsagt altid være det bedste - men hvis du er blevet overvægtig, er det også vigtigt at gøre noget ved de ekstra kilo - og det i sig selv vil være forebyggende overfor følgesygdomme.

Hvilken form for "strategi", du skal vælge for at få bugt med de ekstra kilo, afhænger meget af, hvor overvægtig, du er, og om du allerede oplever ledsagende sygdomme - fx diabetes 2, smerter i benene ved gang, smerter i brystet eller søvnapnø. Tal med din læge herom. Hvis din overvægt er meget stor, kan det også være en mulighed for dig at få foretaget fedmekirurgi
 

Sæt realistiske mål

Som overvægtig har du sandsynligvis en "idealvægt", du gerne vil nå. Eller en vægt, som din læge har anbefalet dig at nå ned på. Det kan dog virke uoverskueligt at skulle tabe fx 30 eller 40 kg, og i stedet for kun at fokusere på slutresultatet, kan du i stedet sætte delmål for dig selv, og desuden løbende glæde dig over, at selv mindre vægttab er ledsaget af bedring af stort set alle risikofaktorerne.

Desuden synes mindre vægttab at være nemmere at bevare, så hvis det ikke lykkes dig at tabe alle de kilo, du har sat dig for indenfor en given periode, så ros i stedet dig selv for det vægttab, du reelt har opnået. 
 

Sund uden at være på idealvægt

Det er altså ikke nødvendigt at nå din idealvægt for at opnå sundhedsmæssige fordele. En målestok kan således være at stræbe efter et ca. 10% vægttab i første omgang, men samtidig skal du være opmærksom på, at jo mere du nærmer dig idealvægten, jo mindre bliver risikoen for følgesygdomme.
 
Download kildematerialet fra Sundhedsstyrelsen her
http://www.sst.dk/publ/publ2003/SST_national_handlingsplan.pdf
 
 
 
Søg efter behandler indenfor overvægt og vægttab på i samarbejde med Sundhedsguiden.dk
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

Forebyg fedme hos dit barn
Forebyggelse af livsstilssygdomme hos overvægtige
Forebyggelse af overvægt
Forebyggelse af overvægt - Hvis der er fedme i din familie i forvejen, eller du har diabetes, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol i blodet
Forebyggelse af overvægt - normalvægtige
Forebyggelse af overvægt via egenomsorg

Dagens nyhed

muggent mad, fødevare


Er det okay at spise muggent mad?

Tilmeld nyhedsbrev
Modtag sundhedsnyheder i særklasse.

Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.

Temaer


Astma
 
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2015 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp