Urinorganernes funktion

Dato: 14. oktober 2003

Urinorganernes funktion


Nyrernes arbejde


Billedet til venstre viser en nyre som er delvis gennemskåret, så man kan se barken, marven og nyrebækkenet der ligger centralt i nyren. Til højre ses et nefron, nyrens mindste fungerende enhed med et kapillærnøgle, glomerulus, omgivet af en dobbeltvægget kapsel som udmunder i den lange nyrekanal. Blodet kommer til nyrerne gennem nyrearterierne for at blive filtreret i nefronerne. Her siver væske og affaldsstoffer, men også næringsstoffer, ud i kapslen for derefter at flyde gennem nyrekanalen mod nyrebækkenet.

På vejen gennem nyrekanalen genoptages stoffer, som er nyttige for kroppen, samt en stor del af væsken. Genoptagelsen sker i det kapillærnet som omgiver nyrekanalen. Blodet vender derefter tilbage til blodomløbet gennem nyrevenerne, medens urinen flyder til nyrebækkenet for via urinlederne at ende i urinblæren, hvor den tømmes ud af kroppen.


Urinblæren


Urinen ledes dråbevis fra nyrerne gennem urinlederne til urinblæren. Urinblærens vægge kan udvides og indeholder et muskellag. Derfor kan urinblæren udvides når den fyldes og trækkes sammen når den tømmes. Urinen udtømmes gennem urinrøret ved at den ringmuskel, der lukker for urinen i blæren, slappes. Urinen hindres i at flyde tilbage i urinlederne, fordi udmundingerne i blæren er forsynet med klapper.Mandens urinrør


Urinrøret er hos manden omkring 25 cm langt. Det udmundet på spidsen af penis og såvel urin som sperm udtømmes gennem urinrøret.

Kvindens urinrør


Urinrøret er hos kvinden kun cirka 2,5 cm langt. Urinblæren og urinrøret ligger foran forplantningsorganerne. På grund af at urinrøret er så kort og fordi det udmunder i nærheden af skeden, er tilbøjeligheden til urinvejsinfektioner større hos kvinder end hos mænd.


AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...