JS er her:
 
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Om motion og forskellige motionsformer

Forfatter:Sanne Bartkowiak
Dato:14. maj 2005

   
 Om motion og motionsformer. At være fysisk aktiv har positive effekter både nu og på lang sigt. Motion forebygger hjerte-kar-sygdomme. Motion øger fedtforbrændingen. Vælg den motionsform, som passer bedst til dit temperament.
  Mest læste artikel
 
  

At være fysisk aktiv har positive effekter både nu og på lang sigt. Ved at dyrke regelmæssig motion bliver du først og fremmest stærkere og mere udholdende. Desuden er det velkendt, at motion forebygger hjerte-kar-sygdomme. Det hænger sammen med, at hjertets pumpefunktion forbedres. En veltrænet person pumper ved hvert hjerteslag mere blod ud i årerne, og tåler større fysisk belastning end en person, der ikke dyrker motion.
Ved regelmæssig, let motion forbedres udholdenheden, og det er selvsagt, at jo mere trænet du er, jo længere kan du gå, løbe, svømme osv. Motion sænker også blodtrykket, og kan derfor være en god hjælp for personer med højt blodtryk til at forebygge både åreforkalkning og slagtilfælde.

Motion øger fedtforbrændingen. Herved sænkes den skadelige form for kolesterol og den nyttige kolesterolform øges tilsvarende. Der er desuden mindre risiko for at udvikle diabetes-2, hvis du er fysisk aktiv.

Den styrke, som motion giver, gælder også for knoglerne, og et fysisk aktivt liv er en god måde at forebygge knogleskørhed på. Motion stimulerer nemlig de knogledannende celler. Især kvinder har efter overgangsalderen øget risiko for knogleskørhed pga. manglen på østrogen, der også påvirker knogledannelsen positivt.
 

Motionsformer

Nedenstående anbefalinger passer til dig, som ikke er vant til at dyrke regelmæssig motion, eller som vil begynde med at dyrke motion.
 
  • Motioner sammenlagt i 30 minutter om dagen - hver dag. Det behøver ikke at være hård motion, en rask gåtur, cykling til arbejde i stedet for at tage bussen eller en tur i svømmehallen, er ganske fint.
  • Hvis du vælger at begynde at jogge/løbe, så sørg altid for at varme op inden løbeturen og at strække ud efterfølgende. På den måde undgår du bedst skader og ømme muskler.
  • Hvis du lægger for hårdt ud, risikerer du at overbelaste din krop. Svimmelhed og smerte er tegn på, at du overanstrenger dig, og at du skal sænke farten, løfte mindre vægt el. lign.
  • Vælg den motionsform, som passer bedst til dit temperament. Nogle vil helst dyrke motion på et hold hvor der er andre deltagere, andre foretrækker at dyrke motion alene. Og nogle foretrækker motion med høj intensitet, mens andre foretrækker de mere rolige motionsformer som yoga og pilates.
  • Hvis du ikke har lyst til at dyrke en bestemt form for sport, er der mange andre muligheder for at få motion. Rengøring, havearbejde, at cykle til arbejde i stedet for at tage bussen og at tage trapperne i stedet for elevatoren, er ganske almindelige dagligdags gøremål, der giver dig god motion.
  • Når du begynder på en ny form for motion, skal du lægge stille og roligt ud, og derefter øge intensitet, sværhedsgrad, tempo osv. gradvist efterhånden som din form udvikler sig. På denne måde undgår du både overbelastning og at du kører træt i træningen, fordi du har lagt for hårdt ud.
  • Normalt behøver man ikke at gå til lægen, før man begynder på at dyrke motion. Men hvis du enten er i behandling for en hjerte-kar-sygdom, en nyresygdom eller diabetes eller har for højt blodtryk, er det altid en god idé at spørge lægen til råds først.

 

 
 
 
 
Søg efter behandler indenfor motion på i samarbejde med Sundhedsguiden.dk
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

5 gode rygøvelser
Gå eller løb
Motion styrker immunforsvaret
Sportsskader
10.000 skridt om dagen - så er du godt på vej...
Bækkenbunden - bundproppen i kropsstammen
Den intelligente arbejdsplads
Den intelligente krop på job
En sund vejrtrækning skaber fysisk balance
Form din krop - fordel dine kilo bedre
Hvad ved vi om trænings indvirkning på problemer med ryggen
Hvordan træner jeg bedst min ryg
Motionsguide
Motion er din egen humørmedicin
Om motion og forskellige motionsformer
Sjov og effektiv træning i vand
Skift arbejdsstilling ofte
Stress og motion – find balancen
Sådan kan du bevæge dig mere i hverdagen
Vintermotion
øvelser for fingerne
øvelser for håndleddet
Kom i form
Motion på recept - Motionsmanualen

Dagens nyhed

proriasis


Nyt håb for patienter med psoriasis.

Tilmeld nyhedsbrev
Modtag sundhedsnyheder i særklasse.

Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.
Skriv til Lægen
Skriv til læge, og få svar indenfor 3-6 timer

Temaer


Astma
 
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2015 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp