Medfødt aortastenose

Dato: 3. august 2006

Hvad er Medfødt aortastenose , symptomer på Medfødt aortastenose, behandling af Medfødt aortastenose, komplikationer ved Medfødt aortastenose, diagnosen Medfødt aortastenose, forebyggelse af Medfødt aortastenose


Definition og årsager


Aorta er latin for hovedpulsåren, og stenose betyder forsnævring. Med aortastenose menes en forsnævret passage af blodet fra venstre hjertekammer (ventrikel) til hovedpulsåren aorta. Venstre hjertekammer skal således pumpe hårdere for at opretholde blodtrykket, hvilket medfører at muskulaturen i ventrikelvæggen vokser markant med risiko for Hjertesvigt . Årsagen til medfødt aortastenose og hjertefejl i det hele taget beskrives under Medfødte hjertefejl .


Symptomer på medfødt aortastenose


Se Medfødte hjertefejl .
Symptomerne afhænger meget af, hvor udtalt forsnævringen er, og hvornår der indtræder Hjertesvigt. Kritisk aortastenose hos nyfødte medfører hurtigt Hjertesvigt og død, mens børn med lidt mindre stenoser først udvikler Hjertesvigt, og dermed symptomer, i løbet af de første måneder. Børn med medfødt aortastenose, der ikke har fået symptomer på dette tidspunkt, udvikler ikke Hjertesvigt før puberteten eller voksenalderen, fordi deres hjerte er i stand til at tilpasse sig det ekstra arbejde. Milde forsnævringer giver som regel ingen symptomer.

Diagnose


Diagnosen stilles ved, at lægen lytter på hjertet efter en karakteristisk mislyd, tager Røntgen af brystkassen, EKG , og en ekkokardiografi (en ultralydsundersøgelse hvor man kan se hjertets bevægelser).


Behandling og prognose på medfødt aortastenose


Aortastenose behandles ved operation, enten en fjernelse af en hjerteklap eller en ballonudvidelse af forsnævringen. I mange tilfælde vil forsnævringen vende tilbage, og det kan da være nødvendigt at skifte hjerteklappen ud og erstatte den med en protese.

 


 


AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....