Tyndtarmen

Læs om tyndtarmen og dens funktion. Få viden om fordøjelsessystemet og tarmene. Læs om mavesår i tyndtarmen. Sådan behandles infektioner i tyndtarmen.

Tyndtarmen er 4-6 meter lang og er placeret mellem mavesækken og tyktarmen. Dens vigtigste funktioner er optagelse af næring fra føden samt transport af føde. Desuden har tyndtarmen en vis immunfunktion.
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
Tyndtarmen består af en slimhinde omgivet af lag af muskler. Slimhinden virker dels som barriere mod skadelige stoffer og dels som overflade for optagelse af næring. Den omkringliggende muskulatur gør tyndtarmen i stand til at lave såkaldte peristaltiske bevægelser, der hjælper til at tømme tarmen. Derudover er der andre bevægelser, der har til formål at blande føden med fordøjelsesenzymerne.
 
Tyndtarmen er foldet mange gange så den indre overflade er mange gange større, end den ellers ville være. Der er store folder, plicae, på disse er der mikroskopiske fingerlignende fremspring, villi, og på de enkelte tyndtarmsceller sidder mikrovilli. Alle disse foldninger øger overfladen fra ca. ½ kvadratmeter til op mod 200 kvadratmeter.
 
Tyndtarmen inddeles på baggrund af funktion i tre forskellige dele:
Tolvfingertarmen (duodenum)
Tolvfingertarmen er de første 25-30 cm af tyndtarmen lige efter mavesækken. Her blandes føden med galde fra galdegangen og fordøjelsesenzymer og insulin fra Bugspytkirtlen (pancreas) . Tolvfingertarmen er ofte sæde for sår, såkaldte duodenalsår (der ofte indgår i betegnelsen mavesår .
 
Hungertarmen (jejunum)
De midterste 2/5-dele af tyndtarmen. Her sker udskilles også enzymer, og der sker en optagelse af næringsstoffer.
 
Krumtarmen (ileum)
Den nederste del af tyndtarmen. Her optages de fleste af næringsstofferne. I krumtarmen er der bakterier, der bl.a. hjælper til at optage visse vitaminer. Der er desuden områder med celler, der er en del af immunsystemet.
 
Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 11.08.06

AKTUELT

Hovedlus

Forældrene synes sjældent, det er så sjovt, at deres barn har fået lus,...

Hovedlus - Kæmning som...

Kæmning med en tættekam kræver tålmodighed, tid og grundighed. Det er kun...

Forkølelse

Hvad er Forkølelse, symptomer på forkølelse, diagnosen forekølelse,...

Karsprængninger

Oplever du røde mønstre på kvinder og næse? Eller har du pludseligt fået...

Influenza kan stoppes - hvis...

Vi nærmer os influenzasæsonen, og Vitalrådet skal derfor ikke holde sig...