JS er her:
 
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Brok i bugvæggen (Hernia ventralis) inkl. arbrok, navlebrok og Linea alba-brok

Forfatter:Læge, Jakob Fraes Rasmussen
Dato:18. oktober 2006

   
 Navlebrok, arbrok og midtliniebrok er alle brok i bugvæggen. Navlebrok er enten medfødt eller opstår som følge af overvægt, tungeløft eller lign. Brokken viser sig som en udposning på forsiden eller på siden af maven. Man bør gå til sin læge, hvis man har brok.
  Mest læste artikel
 
  
Navlebrok, arbrok og midtliniebrok er alle brok i bugvæggen. Navlebrok er enten medfødt eller opstår som følge af overvægt, tungeløft eller lign. Brokken viser sig som en udposning på forsiden eller på siden af maven. Man bør gå til sin læge, hvis man har brok.
 

Definition og årsager til brok

Et brok (hernie) defineres som en medfødt eller erhvervet unormal fremposning af den underliggende bughinde, gennem et svagt sted i bugvæggen. Brokket kan indeholde fedt eller et stykke af tarmen.

Ventralhernier er en samlet betegnelse for brok, der trænger igennem svage steder i forsiden og på siden af maven, hvilket ofte skyldes forøget tryk i maven.
Der skal nævnes følgende typer af brok i bugvæggen:
  • Arbrok (hernia insicionalis).
  • Navlebrok (hernia umbilicalis).
  • Midtliniebrok /Linea alba-brok (hernia epigastrica).
 

Arbrok ( hernia insicionalis)

Arbrok opstår efter 5-10% af operationer i maven og ses specielt ved lodrette snit gennem huden. Arbrokket opstår typisk efter en defekt i operationsarret eller en betændelse i såret. Har man tendens til hosten (f.eks. ved kronisk bronkitis), er overvægtig eller underernæret, øges risikoen for at udvikle arbrok. Man kan forstærke arret ved at indsy et kunststofnet laparoskopisk (ved en kikkertoperation), men er man meget svækket, undlader man operation, med mindre der er stærke smerter. Man ser typisk kun inkarceration (indeklemning, se brok ) ved de små hernier.
 

Navlebrok (hernia umbilicalis)

Navlebrok deles op i medfødt- og voksenhernie.

Medfødt

Det medfødte hernie ses hos 5% af spædbørn, og brokket presser sig direkte ud gennem navlen, når barnet skriger. Når barnet slapper af, glider brokket på plads af sig selv (brokket kan reponeres). Der føles et hul (et område hvor huden giver efter, når man trykker det ind mod maven) i navlen, som kan variere fra få mm op til 1 cm. Normalt vil hullet lukke af sig selv inden for de første leveår, og en operation kommer kun på tale, hvis hullet stadig er til stede efter 3 år eller inkarcererer (se brok).

Voksne

Navlebrok ved voksne ses specielt hos overvægtige med ascites (væske i bughulen) og kvinder, der har været igennem mange fødsler. Her føles det svage sted ikke direkte i navlen, men ofte rundt om navlen. Der tilbydes operation, hvor brokindholdet fjernes, og hvis der er tendens til at brokket kommer igen, kan man indsy et kunststofnet for at støtte det svage sted.
 

Midtlinebrok (Hernia linea albal)

Hernia linea alba: Linea alba er en senestribe som strækker sig i midtlinien fra den nederste del af brystbenet til skambenet, og ligger imellem de 2 lodretgående mavemuskler. Sker der en svækkelse i senen, kan det underliggende fedt bule frem som brok, og dette sker typisk et sted mellem brystbenets spids og navlen. Brokket er ofte ganske lille, men på trods af dette er der ofte store smerter forbundet med brokket, da der bliver afklemt fedtvæv i åbningen.

Denne type brok er hyppigere hos mænd end hos kvinder.

Læs også: Lyskebrok - Årsager, symptomer, behandling
 

Forholdsregler ved brok i bugvæggen


Oplever man en udbulende brok i den midterste del af maven, som ikke fortager sig, bør man observere dette i et par uger. Er brokket vedvarende, og gør det ondt, kan man gå til egen læge som kan vurdere, hvorvidt tilfældet kræver en lille operation eller ej.

Kræver brokket behandling, kan man ved et lille kirurgisk indgreb skære det fedtvæv væk, som sidder fast i åbningen. Herefter sys åbningen sammen, og det lille indgreb giver som regel ikke anledning til komplikationer.
 
 
 
 
Søg efter behandler indenfor mave og tarm på i samarbejde med Sundhedsguiden.dk
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

Brok (Hernier)
Brok i bugvæggen (Hernia ventralis) inkl. arbrok, navlebrok og Linea alba-brok
Lyskebrok (Hernia inguinalis) og Lårbrok (Hernia femoralis)

Dagens nyhed

proriasis


Nyt håb for patienter med psoriasis.

Tilmeld nyhedsbrev
Modtag sundhedsnyheder i særklasse.

Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.
Skriv til Lægen
Skriv til læge, og få svar indenfor 3-6 timer

Temaer


Astma
 
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2015 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp