Dårlig tandhygiene kan give lungebetændelse

Dato: 27. januar 2014
Kilde: Danske Kommuner

Dårlig mundhygiene og mangel på tandbørstning kan give lungebetændelse, fordi bakterier fra munden vandrer ned i lungerne.Lungebetændelse, som stammer fra bakterier i munden koster mellem 150-200 ældre livet hvert år.

Ældre kan have bakteriebomer i munden som giver lungebetændelseDårlig mundhygiene og mangel på tandbørstning kan give lungebetændelse, fordi bakterier fra munden vandrer ned i lungerne.Lungebetændelse, som stammer fra bakterier i munden, koster mellem 150-200 ældre livet hvert år.
 

Bakteriebombe i munden

Det er især mennesker, som har brug for hjælp til tandbørstningen, der er i farezonen for at udvikle lungebetændelse. Ældre på plehjem, som stadigvæk har deres egne tænder er særligt udsatte.

-De ældre har en bakteriebombe inde i munden, og hvis de fejlsynker, ryger nogle af bakterierne ned i lungerne, hvor de kan udvikle sig til lungebetændelse, forklarer overtandlæge i Københavns Kommune, Børge Hede til Danske Kommuner.
 

Færre får gebis

Det er kun 10 % af de 65-74 årige, som er tandløse idag. Til sammeligning brugte halvdelen af menneskerne i den aldersgruppe gebis for 25 år siden.

Udover lungebetændelse er dårlig tandhygiene også forbundet med hjerteproblemer.
Engelsk forskning har vist, at riskioen for hjerteproblemer stiger med 70% , hvis man ikke børster tænder to gange dagligt. Årsagen menes at være, at kronisk betændelse i mundhulen sætter gang i en afværgereaktion i kroppen, som kan føre til åreforkalning og dermed hjertesygdomme.
 

Mundskylning hjælper

Norske og japanske studier peger på, at mundskylning med klorhexidin hver dag forhindrer, at mikrober fra mundhulen bevæger sig ned i lungerne og andre organer. Det kan forebygge lungebetændelse og andre sygdomme, som stanmmer fra baketerier i munden.

Læs også: Mundskylning kan forebygge lungebetændelse og influenza

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....