Pas på dig selv kvinde – få et helbredstjek

Dato: 29. april 2014
Kilde: Hjerteforeningen, diabetesforeningen

Hvornår har du sidst været til lægen for at få tjekket dit blodtryk, kolesteroltal, lungefunktion m.m. ? Selvom kvinder oftere går til lægen end mænd, så betyder det ikke nødvendigvis, at der bliver talt om diabetes, KOL, kolesteroltal og blodtryk. Helbredstjek hos lægen kan dog hjælpe med at opdage livsstilssygdomme.

Hvornår har du sidst været til lægen for at få  tjekket dit blodtryk, kolesteroltal, lungefunktion m.m. ? Selvom kvinder oftere går til lægen end mænd, så betyder det ikke nødvendigvis, at der bliver talt om diabetes, KOL, kolesteroltal og blodtryk. Helbredstjek hos lægen kan dog hjælpe med at opdage livsstilssygdomme.
 

Udiagnosticerede kvinder

I Danmark går der masser af kvinder rundt med udiagnosticerede livsstilssygdomme. Hvis vi kigger på nogle af de sygdomme og tilstande, som ofte er årsag til de livsstilssygdomme, og som rammer kvinder mindst ligeså hårdt som mænd, så ved vi at:
  • 150.000 danskere ved ikke , at de har diabetes – sukkersyge
  • 270.000 danskere ved ikke de har forhøjet blodtryk
  • De fleste 60 årige har forhøjet kolesteroltal
  • 215.000 danskere ved ikke de har KOL
Da både forhøjet blodtryk og for højt kolesteroltal kan være skyld i karsygdomme, som er den 2. hyppigste dødsårsag blandt kvinder, så kan det godt være værd at gå til lægen og få et helbredstjek.

Læs også: Her er de 5 hyppigste dødsårsager for kvinder
 

Helbredstjek – tal med din læge

Det er aldrig for sent at tage ansvar for sit helbred . Tal med din læge om hvad du bør undersøges for.Hvis du ryger, bør du for eksempel få undersøgt din lungefunktion allerede fra 35 års alderen og hvis dit blodtryk er højt bør du også blive tjekket for sukkersyge. Book en tid hos din læge alene med det formål at tale om dit helbred, så lægen har tid til at tale med dig og undersøge dig.

Ny forskning tyder på, at forhøjet blodtryk er farligere for kvinder end mænd, så få hellere målt dit blodtryk en gang for meget end for lidt.

Læs også: Helbredstjek – hvad undersøger lægen for
 

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...