Chorioncarcinom og mola

Dato: 14. oktober 2003
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/images_newSG/Sundhedsguiden_standart.jpg

Læs om chorioncarcinom og mola. Få viden om sygdomme i kvindens underliv. Hvorfor opstår ureguleret vækst af moderkageceller. Sådan behandles mola. Få viden om kræft i kvindens underliv.

Definition og årsager

Mola er en ureguleret vækst af moderkageceller. Hvis disse celler begynder at vokse ind i det omkringliggende væv, kan de udvikle sig til en tilstand, der kategoriseres som en kræftsygdom kaldet choriocarcinom.

Når kvinden bliver gravid, dannes forstadiet til moderkagen. Dette sker som en indvækst i det lag af livmodervæggen, der støder ud til livmoder-hulrummet. Moderkageforstadiet består af celler, som er dannet fra det befrugtede æg. Nogle gange sker der en fejl i delingen af de celler, der udvikler sig til moderkagen, og derefter dannes en tumorlignende masse. Denne masse kaldes mola. I reglen vil moderkagen have så dårlig funktion, at et foster ikke kan bestå. Hvis der udvikles et levedygtigt foster, vil dette ofte være misdannet.

Mola forekommer i én ud af 2000-1500 graviditeter.

Sjældent (1-3 tilfælde om året) udvikler mola sig til en ondartet sygdom, dvs. en kræftsygdom. Her invaderer de celler, der normalt skal udvikle sig til moderkage, livmodervæggen og de omkringliggende organer og spreder sig med blodet til andre organer (metastaser). Denne kræftform kaldes som nævnt et choriocarcinom.


Symptomer på mola og choriocarcinom

De vigtigste symptomer er kraftige blødninger og nogle har svær kvalme.

Forholdsregler og diagnose

De celler, der danner mola eller choriocarcinom, er de celler, der producerer hormonet HCG (humant choriongonadotropin). Dette er hormonet, som får en graviditetstest til at slå positivt ud, og der vil være (for en graviditet) unormalt høje koncentrationer af dette hormon i blodet. Derfor vil en blodprøve, kunne give mistanke til tilstanden. Diagnosen mola stilles ved en ultralydsundersøgelse , hvor der ses drueklaselignende formationer i livmoderen.

Kræftsygdommen choriocarcinom diagnosticeres ved mikroskopi af cellerne fra et udskrab af formodet mola (se nedenfor). Diagnosen understøttes ved kontrol af HCG i blodet, der ved godartet sygdom (mola) falder efter Udskrabning af livmoderen, men forbliver forhøjet eller stiger ved ondartet sygdom (choriocarcinom). Får man diagnosticeret choriocarcinom, vil man foretage yderligere udredning med bl.a. røntgenbillede af lungerne og ultralydsundersøgelse af bughulen for at vurdere, om kræften har spredt sig.


Behandling af mola og choriocarcinom

Mola behandles ved samme procedure, som kirurgisk abort, dvs. en Udskrabning eller en tilsvarende procedure med sug. Herefter følges kvinden med jævnlige målinger af HCG.

Choriocarcinom behandles på samme måde, men suppleres med kemoterapi. Også denne tilstand følges med målinger af HCG.

Forløb og komplikationer

Mola kan sprede sig til omkringliggende organer, uden at cellerne dog har et ondartet præg (denne tilstand kaldes invasiv mola). I sådanne tilfælde er det ikke nok at suge molavævet ud fra livmoderen, og det kan være nødvendigt at behandle med supplerende kemoterapi. Choriocarcinom har, hvis det opdages tidligt, en forholdsvis god prognose.