Fuldkornslogoet - Vælg fuldkorn først

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 13. august 2012
Kilde: www.fuldkorn.dk

Fuldkornslogoet er udviklet af bl.a.forskellige patientforeninger, fødevareproducenterne og Fødevarestyrelsen. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at vælge produkter, som indeholder fuldkorn. Mærket er frivilligt, men skal leve op til en række krav. Her kan du se hvad der gemmer sig bag fuldkornslogoet.

Fulkornslogoet er udviklet af bl.a.forskellige patientforeninger, fødevareproducenterne og Fødevarestyrelsen. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at vælge produkter, som indeholder fuldkorn. Mærket er frivilligt, men skal leve op til en række krav. Her kan du se hvad der gemmer sig bag fuldkornslogoet.
 

Hvilke produkter kan bære fuldkornslogoet?

Helt overordnet er det vigtigt, at de produkter, der bærer fuldkornslogoet, bidrager til billedet af et troværdigt logo, som er garant for sunde fuldkornsprodukter.
 

Kategorien fuldkornsprodukter dækker følgende produkter:

  • Mel, gryn og ris
  • Brød
  • Knækbrød
  • Morgenmadscerealier
  • Pasta og nudler

Krav til fuldkornsindhold i produkter med fuldkornslogoet

  • Mel, gryn og ris: 100% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Brød: Mindst 50 % fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS ) og mindst 30 % fuldkorn regnet som QUID. Begge dele skal være opfyldt.
  • Knækbrød: Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Morgenmadscerealier: Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS)
  • Pasta og nudler (uden fyld): Mindst 60% fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS) % fuldkorn regnet på produktets tørstof (% TS ) =mængden af tørstof fra fuldkornsingredienser den totale mængde tørstof i produktet
Fuldkorn defineres som hele kernen af korn/cerealier (kerne, endosperm og klid); kernen kan være formalet, knækket eller lignende, men bestanddelene skal, for de respektive cerealier, indgå i samme forhold som i den intakte kerne. Cerealier defineres som hvede, spelt, rug, havre, byg, majs, ris, hirse og durra og andre Sorghum-arter.

Læs også: Hvad er Fuldkorn her
 

Øvrige krav til produkter med fuldkornslogoet:

For at sikre, at fuldkornslogoet ikke anvendes på ernæringsmæssigt underlødige produkter, er det en
forudsætning for at kunne bære fuldkornslogoet, at produkterne overholder krav til indholdet af fedt, sukker,kostfiber og salt, som svarer til den bedste kategori i det til enhver tid gældende officielle ernæringsmærke, med udgangspunkt i det fælles nordiske Nøglehulsmærke

Læs også: Nøglehullet - et mærke på sunde madvarer
 

Hvem står bag Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet blev lanceret 1. januar 2009 og bag mærket står Fødevarestyrelsen, Diabetesforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Bager- og Konditormestre i Danmark, Credin A/S, Dansk Supermarked, DI fødevarer, DLG, Easyfood, ISIS A/S, Kohberg A/S, Landbrug og fødevarer, Lantmännen Cerealia A/S, Lantmännen Schulstad A/S, Lantmännen Unibake A/S, McDonalds Danmark, Nestlé, Pågen, Quaker Oats, Q8, REMA1000, Skærtoft Mølle, Valsemøllen & Wasa Bröd AB.

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...